Duitsland haalt Drenthe nog niet van risicolijst

grens duitsland
De grens met Duitsland © Vera Beuke/RTV Drenthe
Duitsland beschouwt Drenthe nog steeds als risicogebied. Drie andere Nederlandse provincies - Groningen, Friesland en Zeeland - zijn wel van de risicolijst gehaald.
Het Duitse beleid werd rond Pasen aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekende dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken een negatieve coronatest moeten kunnen tonen.

Geen test of inentingsbewijs

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, meldt vandaag dat Groningen, Friesland en Zeeland vanaf zondag niet langer worden gezien als risicogebied met veel coronabesmettingen. Wie vanuit die provincies naar Duitsland reist hoeft dan geen negatieve test of inentingsbewijs meer te tonen en de quarantaineplicht vervalt. Vóór vertrek naar Duitsland moeten reizigers zich nog wel steeds registreren.
Voor Drenthe en de overige provincies blijven de regels bij een langer verblijf in Duitsland nog allemaal van kracht. "Laat u zich in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoeft u bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine", bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "U kunt zich ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet u de uitslag in quarantaine afwachten."
Omdat Duitsland ons land niet meer als hoogrisicogebied beschouwt, betekent dat in de praktijk dat je geen negatieve test meer nodig hebt voor een bezoek over de grens dat maximaal 24 uur duurt. Hoe Duitsland in de praktijk wil gaan controleren waar de reizigers vandaan komen is niet bekend.

Vakantiebestemmingen

Naast Groningen, Friesland en Zeeland gelden populaire vakantiebestemmingen als Frankrijk, Griekenland, Zwitserland en delen van Spanje voor de Duitsers ook niet langer als risicogebied. Dat is eveneens het het geval voor België, het zuiden van Denemarken, Noorwegen, Estland, Litouwen, Jordanië en de Palestijnse Gebieden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl