Meer werknemers mogen naar kantoor: 'Sociale functie werd gemist'

Thuiswerken
Thuiswerken is niet meer de norm © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Het 'thuiswerkadvies', dat ons land sinds maart vorig jaar kent, is vanaf volgende week zaterdag niet meer van kracht. Werknemers mogen van het kabinet de helft van de tijd weer naar kantoor, maar afstand houden blijft daarbij nog wel het devies.
Omdat die maatregel niet overal mogelijk is, adviseert het kabinet om werknemers gedeeltelijk naar hun werkplek te laten komen. Bijvoorbeeld op rustige dagen en zoveel mogelijk buiten de spits.

Blijdschap

Voorzitter van MKB Drenthe, Hilbert Wiechers, is 'erg blij' met de versoepeling. "Mensen kunnen straks grotendeels naar hun werk, dat is geweldig. Overal in mijn omgeving zijn mensen weer blij dat ze straks fysiek kunnen vergaderen. Je hebt een formele kant tijdens het werk, maar de informele kant mis je", aldus Wiechers. Hij wijst op het sociale aspect. "Werk heeft ook een sociale functie voor mensen."
Wiechers verwacht dat onder meer de creatieve sector en fabrieken met lopende banden veel profijt gaan hebben van de versoepeling. Maar zelf is hij met zijn eigen woonwinkel ook verheugd met het kabinetsbesluit. Daarnaast vindt de ondernemer het fijn dat de mondkapjesplicht grotendeels wegvalt. Vanaf 26 juni hoeft dat in principe niet meer in supermarkten en andere winkels. Volgens hem doet dat de klant deugt. "Je gaat namelijk voor je plezier naar een winkel."

Thuiswerken

Toch schat hij in dat het thuiswerken niet helemaal verdwijnt. "Zo'n 20 tot 30 procent van de gemaakte uren wordt straks nog thuisgewerkt, denk ik. Maar er zijn ook mensen die het erg prettig vinden. Voor hen kan het thuiswerk wel een 'blijvertje' worden. Maar voor een andere groep zal het misschien bij één dag in de week blijven. Uiteindelijk weet niemand het", sluit hij af.

Beperkingen

De landelijke ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW verwachten niet dat bedrijven in één klap volledig overschakelen naar werken op het kantoor. Het ligt meer voor de hand dat bedrijven eerst groepen medewerkers weer naar kantoor laten komen. Mogelijk moeten ook nog aanpassingen gedaan worden om anderhalve meter afstand te kunnen houden.
Beide organisaties spreken van goed nieuws voor veel bedrijven. "Hoewel het thuiswerken over het algemeen vrij goed gaat en de meeste mensen en bedrijven er inmiddels aan gewend zijn, heeft het ook zeker zijn beperkingen", zo klinkt het. Ook missen mensen het sociale contact en werkprocessen. Bovendien hebben lang niet alle werknemers een goede werkplek thuis. "Voor al die mensen en situaties zal het een zegen zijn dat er weer meer mogelijk wordt"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl