Waterschap: Laat kinderen niet in regenplassen spelen

Spelende kinderen na flinke regenval in Alteveer in 2017 (Rechten: Persbureau Meter)
Spelende kinderen na flinke regenval in Alteveer in 2017 (Rechten: Persbureau Meter)
MEPPEL - Nu er stevige buien in aantocht zijn, komt Waterschap Drents Overijsselse Delta met een opmerkelijke waarschuwing: het raadt kinderen af in regenplassen op straat te gaan spelen.
“Met het fietsje door de grote plassen op straat, dat is voor kinderen natuurlijk heel aantrekkelijk, maar pas hier mee op”, zegt Klaas Jansen van het waterschap tegen
. "Want de riolen kunnen het mogelijk niet aan en dan wordt het vermengd met rioolwater. Wie ermee in contact komt heeft kans op gezondheidsklachten. Denk aan diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten.”

Goed wassen

Het waterschap en de GGD adviseren om contact met gevallen regenwater zoveel mogelijk te vermijden. Wie toch in contact komt met dat water kan het beste de handen goed wassen of eventueel een douche nemen.

Code geel

Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code oranje afgegeven en voor onze provincie vanaf acht uur vanavond code geel. Dus de kans dat straten blank komen te staan en kinderen in het water willen spelen, is groot.
Lees meer: 'Het wordt een onstuimige nacht'De voorspelling is dat er zoveel water valt, dat de riolering het niet allemaal tegelijk kan verwerken. “Iedereen kan z’n steentje bijdragen om wateroverlast te beperken”, aldus Jansen. “Zorg bijvoorbeeld dat putten in de straat niet vol zitten met bladeren. Dat blokkeert de doorstroming van het water.”

Watertekort blijft

De hoeveelheid regen die verwacht wordt, is nog onvoldoende om het watertekort aan te vullen. Jansen: “Ik kan me voorstellen dat mensen dat denken. Maar er is de afgelopen periode zo weinig gevallen, dat het echt nog maanden gaat duren voordat de hoeveelheid water weer op peil is.”
Het waterschap vraagt iedereen om nog steeds zuinig met water om te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl