Barak Tiendeveen verhuist, Kamp Westerbork neemt hem onder zijn hoede

De barak in Tiendeveen wordt deze dagen ontmanteld
De barak in Tiendeveen wordt deze dagen ontmanteld © RTV Drenthe
De oorlogsbarak in Tiendeveen gaat verhuizen. Vandaag is de ontmanteling van het monument begonnen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork zal zich over de barak ontfermen, in afwachting van een definitieve nieuwe bestemming.

Grof geweld

Onder de stromende regen tilt een grote heftruck de dakpanelen van de barak. Dat gaat gepaard met veel gekraak en gepiep. "Iemand heeft ze ooit vastgetimmerd met heel veel spijkers", legt bouwhistoricus Taco Tel uit. "Daardoor is het lastig om ze voorzichtig te demonteren. Vandaar dat dit helaas moet met wat grof geweld", voegt hij toe met wat spijt in zijn stem.
Voor historici is de barak een walhalla vol verhalen. Het gebouw diende in de oorlog als 'manschappenbarak', waar Duitse militairen in sliepen. In Duitsland en in de bezette gebieden stonden er enkele duizenden barakken van dit type. Het is niet duidelijk waar deze specifieke barak in Tiendeveen heeft gestaan. Ook niet hoe het uiteindelijk in Tiendeveen terecht is gekomen.
Barak Tiendeveen verhuist naar Kamp Westerbork

Onder haar hoede

De eigenaar wilde graag van het schuurtje af, maar eerdere pogingen om de barak tentoon te stellen mislukten. Nu neemt Herinneringscentrum Kamp Westerbork de barak onder haar hoede, in afwachting van een nieuwe bestemming. "De barak heeft geen enkele connectie met Kamp Westerbork, maar wij vinden als erfgoedinstelling dat dit niet verloren mag gaan. Daarom laten we hem ontmantelen en bewaren we het in een opslag", verduidelijkt hoofd Kenniscentrum Christel Tijenk.

Raambarak

Barakken die na de oorlog nog overeind stonden, kregen een nieuwe bestemming. Deze in Tiendeveen diende jarenlang als kippenschuur. Daardoor zijn veel houten planken verrot, maar volgens historicus Taco Tel blijft er nog genoeg over om te kunnen bewaren. "De constructie is nog redelijk gaaf", vertelt hij. "Er zijn ook nog veel ramen intact. Je zal nog wel wat extra onderdelen bij moeten maken maar het blijft met recht een raambarak."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl