Gewasschade door regenval: 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt'

Een deel van de suikerbieten (vooraan op de foto) is door de regenval verloren gegaan
Een deel van de suikerbieten (vooraan op de foto) is door de regenval verloren gegaan © RTV Drenthe / Vera Beuke
In korte tijd viel er drie weken geleden bijna honderd millimeter regen op de akker van boer Guus Mulder uit Smilde. Twee weken later is het warm en droog en moet Mulder zijn land besproeien. Twee uitersten in korte tijd.
"Ik kan het zelf eigenlijk ook niet geloven dat het zo kan, zo extreem. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is weleens nat geweest, ook echt goed nat, maar dit is echt uniek."

'Dikke pech'

Tijdens de hevige regenval doet Mulder er alles aan om het water snel af te voeren. "We hebben goten gegraven en zijn gaan spitten. Je hoopt dan dat het water snel afgevoerd kan worden, maar alle sloten zaten vol, dus het water bleef ook staan op het land. Als de bieten en aardappelen 24 of 48 uur onder water blijven staan, worden ze gewoon ziek. Daar kun je niks meer aan doen."
Het is zoals Mulder zelf zegt 'dikke pech'. Hij is wel verzekerd. "De verzekering zegt ook al dat dit heel uniek is en aan het begin van het groeiseizoen niet voorkomt. Als het extreem nat is, is dat vaak aan het einde van het jaar, in september, oktober en november."
(Tekst gaat verder onder de video)
Gewasschade door regenval

Schade

Dat er (financiële) schade is, staat dus vast, maar hoe groot die is, weet Mulder pas in het najaar tijdens de oogst. "De natuur kan zich nog goed herstellen. Stel dat we nu een redelijk natte zomer hebben zonder uitschieters, dan kan het zomaar zijn dat de rest van de bieten en aardappels het ontzettend goed doen. Maar je mist altijd iets, misschien wel dertig of veertig procent. Maar dat weet ik nu nog niet."
Verslaafd aan weerapps is Mulder niet meer. "Op een gegeven moment laat je het los. Het is niet anders. Je kan er niks aan veranderen. Dus nu maar hopen dat het goedkomt."
220621_gewasschade
De gewassen van Guus Mulder stonden onder water na hevige regenval © Guus Mulder

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl