Zoek het uit! - Waar komt de naam Zeijerveen vandaan en hoe is het ontstaan?

ZEIJERVEEN - Weiland en akkerland is het nu en een deel heet momenteel Kloosterveen, maar vroeger heette het gebied naast Assen het Zeijerveen. Waar komt die naam vandaan en hoe is die wijk ontstaan?
Veengebied

"Het Zeijerveen was een veengebied ten zuiden van het dorp Zeijen", vertelt Martin Hiemink van de historische vereniging Assen. "Het lag in de gemeente Vries en het ligt tegen de gemeente Assen aan."

Asserwijk

Het veengebied is ontgonnen na de komst van de Drentse Hoofdvaart, vertelt Hiemink. "Zo rond 1780 was de Drentse Hoofdvaart gevorderd tot de voorlaatste knik richting Assen. Toen was er ook de gelegenheid om dat veen, wat hier lag, af te voeren met schepen. Toen is de Asserwijk ontstaan, ook wel bekend als het Asser Vaartje." Na het graven van de vaart en de wijken kon het gebied worden ontgonnen, legt Hiemink uit.

Kloosterveen

Van het veengebied is nu niets meer over. "Twintig jaar geleden begon de gemeente Assen met het ontwikkelen van de wijk Kloosterveen als woonwijk", vertelt Hiemink. "We zijn inmiddels in 2018 aangeland en de wijk is gegroeid tot aan de Pitteloseweg, dus op de grens met de oude marke Zeijen."

Zoek het uit! zomerrubriek

De zomerrubriek van Zoek het uit! is elke dag op Radio Drenthe te horen na 16.00 uur en is om 17.00 uur in onze tv-uitzending van Drenthe Nu te zien. Ook verschijnt het verhaal elke dag om 16.00 uur hier op onze website, zodat je het nog rustig terug kan lezen.

Zoek het uit!

Met onze rubriek Zoek het uit! willen we door jou aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl