Provincie legt zich niet neer bij uitspraken IMG over bewijsvermoeden

Scheur AVK4
Provincie legt zich niet neer bij uitspraken IMG over bewijsvermoeden © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De provincie Drenthe legt zich niet neer bij de uitspraak van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) om de omgekeerde bewijslast bij de gasopslag Norg niet meer toe te passen. Samen met de provincie Groningen heeft Drenthe een brief geschreven naar IMG en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarin staat dat zij aandringen op een eerlijke behandeling van de schademeldingen van inwoners in het gebied waar tot voor kort de omgekeerde bewijslast wel gold.
Dankzij de omgekeerde bewijslast, oftewel het bewijsvermoeden, is het aannemelijk dat schade aan gebouwen in bepaalde gebieden komt door mijnbouwactiviteiten en dus wordt er een schadevergoeding uitgekeerd. Maar na een studie van TNO en de TU Delft naar diepe bodemdaling rondom de gasopslag blijkt dat dit geen directe schade veroorzaakt aan huizen. Daarom besloot het IMG de omgekeerde bewijslast niet meer toe te passen in het gebied rondom gasopslag Norg bij Langelo. "Ik baal er als een stekker van, dit kan gewoon echt niet", meent gedeputeerde Tjisse Stelpstra. "Ik leg mij er niet bij neer."

Vroege conclusies

In het onderzoek keek men vooral naar modellen en niet naar specifieke situaties zoals de huizen en de grond, meent Stelpstra. Daarnaast was het onderzoek nog niet klaar, vertelt hij. "Er liep nog een onderzoek naar indirecte effecten, maar ze trokken hun conclusies al."
"Daarnaast schuift het IMG de nadrukkelijke wens van het parlement aan de kant", vertelt de gedeputeerde. Destijds werd er in de Tweede Kamer gezegd dat het sluiten van het Groninger gasveld geen consequenties moest hebben voor andere regio's. "Op 1 juli is er een Kamerdebat en ik kan me voorstellen dat dit dan ook aan bod komt."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.