Emmer fractie 50Plus splitst zich af van landelijke partij

Johan Grethe 50Plus
Johan Grethe: 'Ik heb er nachten niet van kunnen slapen.' © RTV Drenthe / Rien Kort
De Emmer fractie van 50Plus houdt na vanavond op te bestaan. Fractievoorzitter Johan Grethe en negen andere partijgenoten breken met de landelijke moederpartij en gaan verder als 50P-Emmen. "Ik heb er nachten niet van kunnen slapen", aldus Grethe.
Grethe maakte het nieuws bekend tijdens de bespreking van de kadernota. Tijdens deze vergadering wordt alvast een voorzetje gegeven voor de begroting van volgend jaar. Volgens Grethe viel het besluit zwaar. "Door allerlei interne onenigheden heeft 50Plus zich landelijk bezien in een positie gebracht die weinig perspectief biedt voor de toekomst", licht hij het besluit toe.
50Plus heeft momenteel geen zetels in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen haalde de landelijke ouderenpartij slechts een zetel binnen. Deze raakten ze echter weer kwijt toen lijsttrekker Liane den Haan met slaande deuren vertrok.
Het tegenvallende verkiezingsresultaat (de partij verloor drie zetels) werd haar door het stichtingsbestuur in de schoenen geschoven. Den Haan had het stokje overgenomen van Henk Krol, die was opgestapt na onenigheid.

Puinhoop

Het aanhoudende gekrakeel binnen de partij en de daaropvolgende afbrokkeling van de politieke slagkracht hebben volgens Grethe hem en zijn fractie ertoe aangezet deze drastische stap te zetten.
"Het is een grote puinhoop geweest bij 50Plus", verzucht Grethe.

Eigen vlag

Alles bij elkaar dreef het de Emmer fractie tot het besluit om onder eigen vlag door te gaan. 50Plus Emmen kwam na de verkiezingen in 2018 met een zetel in de gemeenteraad. De fractie stond aanvankelijk onder leiding van Jan Fonhof. Eind 2019 trok hij zich echter om persoonlijke redenen terug. Grethe volgde hem vervolgens op.
De nieuwe partij presenteert dit najaar haar programma. Grethe heeft goede verwachtingen bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2022. "We gaan voor drie zetels."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl