PvdA Emmen: ‘Doe iets aan Wmo-abonnementstarief’

Schoonmaak
mensen regelen nu voor een schijntje schoonmaakhulp © Pixabay
De PvdA riep donderdag het college op om bij de landelijke overheid aan te dringen om het Wmo-abonnementstarief op de schop te doen. Inwoners met een ruimere portemonnee zouden in dat geval minder hiervan kunnen profiteren.
Fractievoorzitter Anita Louwes vindt het 'te gek voor woorden' dat het huidige beleid mensen in staat stelt om voor bijvoorbeeld een schijntje een werkster of een goedkope hypotheek voor een verbouwing te kunnen regelen. "Wij vinden dat vermogen op een of andere manier een rol zou moeten spelen."
Iedereen kan sinds de invoering van het abonnementstarief voor een redelijk laag bedrag maandelijks huishoudelijke hulp inhuren of bepaalde voorzieningen bekostigen. Bij veel gemeenten leidde dit tot een stijging in de kosten.

Zorghotel

Het college moet daarom bij de landelijke overheid aankloppen om deze trend een halt toe te roepen. "Met de vrijgekomen middelen zien wij mogelijkheden om de positie van onderaannemers te versterken en het doen van een haalbaarheidsonderzoek naar het zorghotel in de Monden."
Wethouder Guido Rink erkent dat er sprake is van een toename aan aanvragen en dat het budget onder spanning staat. De gemeente kan echter op eigen initiatief niets doen, aangezien de spelregels uit Den Haag komen. "Wel zijn we druk bezig met de Vereniging Nederlandse Gemeenten om hier aandacht voor te vragen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl