Bewoners van Asser zorgcentrum op avontuur in zijspan

Anholt motoruitje
Bewoner Harry van Westrienen van Anholt mag op pad in de zijspan © RTV Drenthe / Margriet Benak
Zwaar motorgeronk en flinke benzinedampen vanmiddag in Anholt in Assen. Het zorgcentrum wil z'n bewoners graag de TT-sfeer laten opsnuiven. En waar kun je dat het beste doen? Buiten, rijdend door de stad op een motor. En dus gingen enkele bewoners vanmiddag uit toeren in een zijspan en op een trike. En de rit ging zelfs tot aan het TT Circuit.
Voor Harry van Westrienen en Marcel Postema is het een geweldige ervaring. Harry ging, toen hij nog blakend van gezondheid was, jaarlijks met kameraden naar de TT. En Marcel Postema reed tot tien jaar geleden zelf nog motor. Beiden wonen alweer jaren in het zorgcentrum.

In TT-sfeer

Zodra de TT in Assen op de kalender staat, komt het zorgcentrum in TT-sfeer. En dat is deze week ook weer het geval met een TT-expositie, TT-bingo, TT-quiz, en dus vandaag met motoren op pad. Harry keek er al dagen naar uit. En vanmiddag stapt hij dan eindelijk in het bakkie van zijspancoureur Tjeerd Graanstra. Rollator aan de kant, en gas geven maar.
(Verhaal gaat verder onder de reportage over het motoruitje)
Anholt in zijspan
Jovancka Homan, van het TT-comité van Anholt, staat er stralend bij. Ze vindt het geweldig hoe de bewoners genieten van vroegere tijden, toen ze zelf de TT bewust meemaakten, en naar de baan gingen of het TT-Festival. "D'r zitten hier veel Assenaren in ons centrum, bij wie het hart tijdens de TT sneller gaat kloppen. Het is voor velen het feest der herkenning. We zien ze gewoon stralen. Daar doen we het voor."

Wind door je haren

Maar even rap instappen of opstappen, dat is er niet bij voor deze zorgcliënten. Zo wordt Marcel Postema, die aan de rolstoel gekluisterd is, met een tillift op een grote trike gehesen. Hij straalt, want dat hij op pad mag met het ronkende gevaarte, dat doet hem veel. "Ik was zelf motorrijder, geweldig is dit. Lekker zonder helm op dit ding, dat is dubbel genieten. Je voelt de wind door je haren."
(verhaal gaat verder onder de foto)
motoruitje anholt
Eenmaal bij het TT-Circuit maakte de Anholt-stoet rechtsomkeert, ze mochten niet op het terrein © RTV Drenthe / Margriet Benak

Mensen blij maken

De motorrijders genieten ook met volle teugen. Mensen blij maken, dat vinden ze zelf ook prachtig, zeggen Dick Zomer en Tjeerd Graanstra. "We rukken vaker uit met de motor voor dit soort uitjes. Het kan allemaal. Mooi toch, om op deze manier mensen de tijd van hun leven te geven.
Ze proberen bij het TT Circuit, of ze het terrein nog even op mogen, gewoon eventjes voor de echte TT-sfeer. Maar de bewaking valt niet om te praten. Daarop maakt de Anholt-stoet rechtsomkeert en rijden de motormannen en -vrouwen de bewoners weer veilig op huus an.
Daar kunnen ze binnen weer verder met TT-sfeer opsnuiven. Want ook het zorgcentrum is de hele week in motorsferen, dankzij een grote TT-expositie. Zondag is het nog even samen de races kijken, op een groot videoscherm in de Plaza. En dan is de TT-nostalgie in huize Anholt voor een jaar weer voorbij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl