Strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik Jehova's Getuigen [update]

Het hoofdkantoor van de Jehova's Getuigen in Emmen (Rechten: Google streetview)
Het hoofdkantoor van de Jehova's Getuigen in Emmen (Rechten: Google streetview)
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap van Jehova's Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.
De Jehovah's Getuigen is een wereldwijde kerkelijke organisatie met bijna 8,5 miljoen actieve leden. Het landelijk bestuur heeft z'n hoofdkantoor in Emmen.

Twee zaken

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft op dit moment twee zaken in onderzoek. Een woordvoerder wil weinig kwijt en zegt dat het seksueel misbruik in deze twee gevallen niet in Noord-Nederland heeft plaatsgevonden. "De aangiftes zijn opgenomen en de zedenofficier heeft de zaak in onderzoek", aldus het OM.

Lees meer: Tweede Kamer wil misbruikonderzoek bij Jehovah's Getuigen

Minister Dekker laat weten dat vijf mensen aangifte hebben gedaan van seksueel misbruik. Die aangiften komen uit verschillende regio's in het land. "Bij het OM zijn de aangiften zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren in de regio's'', schrijft de minister. Eerder riep hij slachtoffers op aangifte te doen, zodat het OM een onderzoek zou kunnen instellen.
De laatste tijd zijn meerdere slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehova's Getuigen naar buiten getreden. Sommigen betichtten de geloofsgemeenschap ervan het misbruik te hebben toegedekt.
Tot teleurstelling van Dekker stelden de Jehova's Getuigen zelf geen onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.