Jan Talen (88) voor 71e en wellicht laatste keer bij TT

jan talen
Jan Talen (88) is voor de 71e keer bij de TT in Assen © RTV Drenthe / Edwin van Stenis
Hij is 88 jaar en gaat nog altijd naar de TT. Jan Talen uit Zuidwolde maakte vandaag voor de 71e keer de races in Assen mee.
Talen maakte dus ook de races door Hooghalen mee. "Ik heb bij Oude Tol gestaan en op Laaghalerveen", vertelt hij. "En ook in Hooghalen." In al die jaren mist hij - los van de oorlog - maar een paar races. Zo werden twee kinderen rond de TT geboren. Slechte timing dus. "Tja, daar denk je dan niet aan", lacht hij.

Tranen

Zijn favoriet Rossi verscheen vandaag waarschijnlijk voor de laatste keer aan de start in Assen. En ook Talen denkt dat dit zijn laatste TT wordt. Terwijl hij de trappen oploopt naar de tribune, wordt het hem te veel en komen de tranen. "Ik ben al 88. Ik kan niet zoveel meer, ik ben bang dat het volgend jaar niet meer lukt."
Talen zit samen met zoon Gert op de tribune. Ze gaan al jaren samen naar de races. "Twee jaar terug lag mijn vader vlak voor de TT nog in het ziekenhuis. Dat zou z'n zeventigste keer worden, maar toen dachten we: dit wordt hem niet", vertelt Gert Talen. "Maar hij mocht het ziekenhuis uit en mee naar het circuit. Toen hebben we hem bovenin zo'n box gegooid, dat vond hij helemaal geweldig."

Afscheid?

De twee genieten van hun dag op het circuit. "Dit is toch wel bijzonder, zeker gezien alle omstandigheden. Er was maar een beperkt aantal kaarten, toch wisten wij twee tickets te bemachtigen." Of dit ook echt Talens afscheid is van de TT, moet nog blijken. "Ik hoop het stiekem toch nóg een keertje mee te maken", glundert hij.
Jan Talen (88) voor 71e en wellicht laatste keer bij TT