Zoek het uit! - Hoe komt het dat Gasselternijveen dingen heeft die aan scheepvaart herinneren?

GASSELTERNIJVEEN - Misschien is het je ooit opgevallen als je door Gasselternijveen wandelt: de dingen die doen herinneren aan het scheepvaartverleden. Hoe komt dat?
"We staan hier op het eindpunt van waar de vaart lag", zegt bewoonster Anda Eefting. "Dat was het kanaal dat van Stadskanaal naar Gasselternijveen. En daar was de havenkade", wijst ze aan. "Daar meerden schepen aan en werden gelost en geladen. Er was hier veel bedrijvigheid dat met water en schepen te maken had. Het dorp heeft hierdoor een bijzondere geschiedenis."

De Schuttevaer

Na de vervening zijn de schippers in Gasselternijveen blijven varen, in tegenstelling tot veel andere schippers. Die werden vaak boer, of startten een winkel, zegt Eefting. "Dat ze hier dus gewoon door gingen, is wel speciaal. Ze voeren over allerlei zeeën."
In het dorp staat ook nog steeds iets dat daar zijn oorsprong vindt. "We staan nu bij mijn huis. Dat was vroeger een oude kapiteinswoning, door mijn oom gebouwd in 1918", vertelt Eefting. "Toen hij weer aan wal kwam werd hij redacteur van een schippersblad, genaamd De Schuttevaer. En dat bestaat nog steeds. Een leuk stukje geschiedenis waar veel mensen het bestaan niet van weten."

Zoek het uit! zomerrubriek

De zomerrubriek van Zoek het uit! is elke dag op Radio Drenthe te horen na 16.00 uur en is om 17.00 uur in onze tv-uitzending van Drenthe Nu te zien. Ook verschijnt het verhaal elke dag om 16.00 uur hier op onze website, zodat je het nog rustig terug kan lezen.

Zoek het uit!

Met onze rubriek Zoek het uit! willen we door jou aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.