Wolvenhek Friesland een feit: 'Ik had die Wiegel slimmer verwacht'

ANP235230852
Voormalig Commissaris van de koningin Hans Wiegel, slaat de eerste paal voor de bouw van het wolvenhek © ANP / Anjo de Haan
Een kilometers lang hek moet in Boijl ervoor zorgen dat de wolf wegblijft. In de Friese plaats, vlak over de grens met Drenthe, ging vanochtend de eerste paal de grond in. Oud-commissaris van de koningin Hans Wiegel nam die taak op zich.
De eerste vijftig meter van het hek is vandaag gebouwd. Wolvenkenner Egbert Post moet erom lachen. "Ik had de Friezen en zéker die Hans Wiegel, slimmer verwacht."

Wolven vinden hun weg wel

Post bestudeert al jaren wolvenroedels die vanuit Duitsland naar Nederland trekken. "De rondtrekkende wolven die Nederland aandoen, komen helemaal uit Polen. Ze hebben op hun weg levensbedreigende situaties en obstakels weten te vermijden. Kortom, wolven vinden hun weg wel, ze zijn een meester in het vinden van een gaatje."
Volgens voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân is voor Boijl gekozen omdat daar een duidelijke grens loopt tussen natuurgebied Drents-Friese Wold en weidegebied.

'Symbolische maatregel'

De Faunabescherming heeft Wiegel opgeroepen af te zien van het slaan van de eerste paal. In een persbericht laat de Faunabescherming weten dat een dergelijke maatregel niet alleen onwettig is, maar ook onwerkbaar, onwenselijk en onnodig stigmatiserend.
Niko Koffeman, voorzitter van de Faunabescherming: "Het plaatsen van een wolvenhek is een louter symbolische maatregel om mensen bang te maken voor natuurlijke ontwikkelingen. Wie een schaapskudde wil beschermen kan de dieren het best 's nachts in een ouderwetse schaapskooi onderbrengen of via een flexibel hek met schrikdraad beschermen." Daarnaast wijst de Faunabescherming op het feit dat loslopende honden nog altijd meer schapen doodbijten dan wolven.
In een eerder stadium wilde de Stichting Wolvenhek Fryslân een hek langs de hele provinciegrens van Friesland en Drenthe zetten.
Wolvenhek Friesland een feit: 'Ik had die Wiegel slimmer verwacht'