'Met plaatsen foto's verdachten krijg je tegengesteld effect'

Hotel Marcant in Tubbergen (Rechten: Google Streetview)
Hotel Marcant in Tubbergen (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - Jan V. en Jolanda H. eisen 2.500 euro van Hotel Marcant in Tubbergen dat zij zouden hebben opgelicht. Volgens Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders maken ze een goede kans bij de rechter.
Het hotel plaatste een ongeblurde foto van de twee op Facebook. Vervolgens meldden ook andere horecaondernemers, in onder meer Loon, Meppel en Borger, te zijn geflest door Jan V. en Jolanda H.

Privacywet en portretrecht

"In het kader van de privacywet en het portretrecht mag je mensen niet zomaar herkenbaar op internet zetten", zegt Vleeming. "Ook niet in deze situatie. De mensen van Tubbergen hadden naar de politie moeten gaan en aangifte doen. Die hoort de vermeende daders op te sporen, niet de mensen zelf."

Lees meer: Vermeend oplichtersduo sleept gedupeerd hotel voor de rechter

Het plaatsen van de foto's gaat volgens Vleeming veel te ver. "Als er vrijspraak komt, sta je wel op google en andere sites. Dat kan je dus niet doen. De politie doet dit ook wel eens, maar met toestemming van het OM. En dat gebeurt alleen als er geen andere opsporingsmiddelen meer zijn. Met dit soort zaken moet je voorzichtig zijn."

Tegengesteld effect

Bovendien krijg je met een dergelijke actie vaak een tegengesteld effect, stelt Vleeming. "De mensen die de foto's plaatsen willen vaak graag dat de de verdachten gestraft worden. Je ziet alleen regelmatig dat die straf vervolgens verlaagd wordt door de rechter, vanwege de plaatsing van de foto's."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.