Tynaarlo na weigeren megasupermarkt teruggefloten door Raad van State

Supermarkt Ter Borch
Een impressie van de supermarkt © Art impression VOF Ter Borch
De gemeente Tynaarlo moet met een beter verhaal komen om een megasupermarkt te weigeren aan de Ter Borchsingel in Eelderwolde. Dit bepaalde de Raad van State vanmiddag. Bij de Raad van State hadden twee projectontwikkelaars en een groep wijkbewoners zich over de gemeente beklaagd. Hun bezwaren zijn gegrond verklaard.
De projectontwikkelaars die naar de Raad van State waren gegaan zijn Heijmans en Hollestelle Vastgoed, zij zijn verenigd in VOF Entreegebied Ter Borch. De tweede ontwikkelaar die volgens de Raad van State een punt heeft is Bun uit Almere die de supermarkt zou gaan exploiteren. De groep wijkbewoners gaf tijdens de zitting van de zaak aan dat er wel draagvlak voor de supermarkt is. In een eigen enquête onder 200 wijkbewoners zouden 150 mensen hebben aangeven dat ze voor de komst van de supermarkt zijn.
Het is niet gezegd dat de winkel er nu komt, maar Tynaarlo heeft volgens de Raad van State een slecht verhaal geleverd bij de weigering om een bestemmingsplan vast te stellen.

Gemeente moet besluit beter motiveren

Eerst was de gemeente namelijk voorstander. Twee jaar geleden wilde de gemeenteraad echter niet meer meewerken. Op de plek van de geplande supermarkt kunnen beter appartementen komen, vindt de gemeenteraad.
Tynaarlo krijgt van de Raad van State 26 weken om het besluit beter te motiveren. De hoogste bestuursrechter vindt namelijk dat de gemeente de behoefte aan appartementen niet heeft aangetoond. Tynaarlo heeft ook niet deugdelijk gemotiveerd waarom de groene entree van het gebied zich verzet tegen de bouw van een supermarkt.
Naast de gemeente zijn er nog andere tegenstanders van de supermarkt. Een ondernemersvereniging uit Eelde en Paterswolde is tegen en ook een groep omwonenden van de Borchsingel verzetten zich. De zaak krijgt een vervolg als Tynaarlo een nieuw besluit bekendmaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl