Vijftig nabestaanden genocide Srebrenica vragen schadevergoeding

Srebrenica
Vijftig nabestaanden genocide Srebrenica vragen schadevergoeding © ANP / Anadolu Agency
Tot dusver hebben ongeveer vijftig nabestaanden van de genocide in Srebrenica een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Het loket in de Bosnische hoofdstad Sarajevo waar nabestaanden zich kunnen melden, is ruim twee weken open. Naar verwachting komen circa duizend mensen in aanmerking voor een schadeclaim.
De meeste aanvragen komen uit Bosnië-Herzegovina, aldus een woordvoerder van de onafhankelijke Netherlands Compensation Commission Potocari die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regeling. Er is ook nog een aantal aanvragen binnengekomen van nabestaanden die nu in Australië en de Verenigde Staten wonen.
De schadevergoedingsregeling kwam er nadat de Hoge Raad in 2019 had geoordeeld dat Nederland ongeveer 350 mannelijke vluchtelingen op de compound van Dutchbat in Poto ari in juli 1995 onvoldoende had beschermd. De mannen werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. Dat was ten tijde van de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. Aan de missie deden veel militairen mee, die afkomstig waren van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen,
De commissie is 'heel tevreden' over het aantal aanvragen in de eerste twee weken. Mensen kunnen nog twee jaar een aanvraag indienen. Een weduwe komt in aanmerking voor een schadevergoeding van 15.000 euro. Een ouder, kind, broer of zus van een slachtoffer kan 10.000 euro krijgen. Het is de bedoeling dat aanvragers binnen drie maanden horen of ze in aanmerking komen voor een vergoeding.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl