Stelling: Fijn dat er statiegeld zit op kleine flesjes

Statiegeld
Statiegeld op plastic flesjes waar minder dan een liter in kan © ANP/ Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Vanaf vandaag ben je aan de kassa meer kwijt voor een klein flesje water of frisdrank. Niet getreurd, het geld krijg je keurig terug als je het flesje weer inlevert. Want net als op grote plastic flessen, geldt voor de kleintjes nu een statiegeldregeling.
Op kleine flesjes (minder dan een liter) zit vanaf vandaag 15 eurocent statiegeld. Het statiegeld moet bijdragen aan minder zwerfafval in het milieu. Volgens Statiegeld Nederland belanden er momenteel elk jaar 150 miljoen tot 250 miljoen flesjes en blikjes in het milieu in Nederland. Statiegeld zou het aantal flesjes en blikjes in het milieu met 70 tot 90 procent verminderen. Vanaf 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes.

Logo

De statiegeldflesjes zijn voorzien van een statiegeldlogo. Mensen die nog veel kleine flesjes zonder logo thuis hebben, kunnen daar niet op verdienen. Flesjes zonder logo kunnen namelijk niet worden ingeleverd voor statiegeld.
Wat vind jij? Is het invoeren van statiegeld op kleine flesjes een goede stap om zwerfafval tegen te gaan? Of voel je helemaal niks voor de maatregel? Reageer op onze stelling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl