Stunten met alcohol in de ban: 'Met 25 procent korting ben ik nog tevreden'

Vanaf nu betaal je 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes
Vanaf nu betaal je 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
Vanaf vandaag geen stuntprijzen meer met alcohol in supermarkten, slijterijen of bij online winkels. Ook betaal je vanaf nu 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes.
De regels zijn onderdeel van een groot pakket aan nieuwe wetten en regels die op 1 juli ingaan.

Nieuwe machine

Op de afdeling emballage in de supermarkt van René Brouwer in Dwingeloo staat een nieuwe machine te ronken: de compactor. Aan de voorkant lijkt het op het gebruikelijke punt waar mensen hun bierkratten, flesjes en literflessen kunnen inleveren, maar aan de achterkant zit een ingenieus systeem dat de flessen scheidt.
"Het apparaat herkent plastic en glas en dat scheidt 'ie halverwege", laat Brouwer zien. De compactor plet de flessen en telt ze ook meteen. "Dat gaat allemaal via een computer, dus dat krijg ik dan automatisch vergoed via de leverancier. Ook krijg ik nu een extra vergoeding omdat ik de ontvanger van het plastic werk uit handen neem", legt Brouwer uit.

Klein en groot

Vanaf vandaag komen er niet alleen grote literflessen via die compactor naar binnen, maar ook de kleinere flesjes worden verwerkt. Voor die kleine flesjes betalen mensen zoals gezegd 15 eurocent statiegeld. "Het is logisch dat deze regel er is. Jaarlijks wordt in Nederland zo'n 900 miljoen van die kleine flesjes geproduceerd. Daarvan wordt er maar zo'n 55 tot 60 procent gerecycled", aldus de supermarkteigenaar.
Ter vergelijking: van de grote flessen waar al langer 25 eurocent statiegeld voor wordt betaald maken ze in Nederland jaarlijks zo'n 650 miljoen. "En daar is het terugkomstpercentage zo'n 95 procent", vertelt Brouwer. De Rijksoverheid hoopt met de nieuwe statiegeldregel het zwerfafval van de kleine plastic flesjes tegen te gaan.
Op 1 juli gaat er een heel pakket aan nieuwe regels en wetten in. Een aantal ervan op een rijtje:
- Het minimumloon gaat omhoog
- De huur van sociale woningen mag het komende jaar niet omhoog
- Daltarief oude energiemeters vervalt
- Bedrijven mogen niet meer ongewenst bellen voor commerciële doeleinden
- Rookruimtes in publieke ruimtes en openbare gebouwen moeten verdwijnen
- Supermarkten, slijterijen en online winkels mogen maximaal 25 procent korting geven op alcohol
- Je betaalt 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes
- Het taxeren van huizen wordt duurder

Oud en nieuw

Klanten van de supermarkt snappen het nut van de nieuwe regel en geven aan te hopen dat hiermee het zwerfafval verdwijnt. Toch is er ook nog wat onduidelijkheid over de plastic flesjes. Volgens Brouwer zijn er een aantal die nu met oude plastic flesjes komen aanzetten waar geen statiegeld op zit, maar menen hier wel geld voor te moeten krijgen.
"Die moeten ze nog gewoon bij het plastic afval doen. Ze hebben hier ook geen statiegeld voor betaald, dus dat krijgen ze er ook niet voor terug", legt Brouwer uit.
Voor kleine plastic flesjes betaal je vanaf vandaag 15 eurocent statiegeld

Alcoholwet

Behalve de nieuwe statiegeldregel geldt in de supermarkt vanaf nu ook de nieuwe alcoholwet. Deze houdt onder andere in dat verkopers van alcohol niet meer mogen stunten met de prijzen. Maximaal mag er 25 procent korting gegeven worden.
"Ja, dat waren voor ons wel omzetmakers", erkent Brouwer. "Dus ja, daar verdwijnt wel iets. Maar goed, ik heb hier ook wel begrip voor." De bedoeling van de nieuwe wet is om het alcoholgebruik onder Nederlanders te verminderen. "Maar tot 25 procent korting mag nog wel. Nou, als ze dan mijn favoriete biertje met 25 procent korting doen, ben ik nog dik tevreden hoor", lacht een klant.

2023

Ondertussen blijft bij de compactor ronken. Vol trots kijkt Brouwer naar z'n nieuwe apparaat dat hij binnen drie à vier jaar hoopt terug te verdienen omdat hij nu extra geld krijgt voor het afleveren van de flessen.
"En hiermee zijn we ook gelijk voorbereid op 2023. Want dan komt er ook statiegeld op blik, en dat kan deze machine ook aan", aldus de supermarkteigenaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl