Boeren protesteren volgende week woensdag, mogelijk actie in Drenthe

Boerenprotest
Boeren blokkeerden vorig jaar snelwegen tijden protesten © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Boerenactiegroepen zijn van plan om volgende week woensdag weer te gaan demonstreren. Zowel op het Malieveld in Den Haag als regionaal worden boerenprotesten gepland.
De actiegroepen zijn nog steeds boos over het stikstofbeleid van het kabinet, dat de stikstofuitstoot van de landbouw de komende jaren fors wil verminderen. Ook een plan van stikstofexperts, die het ministerie van Landbouw onder meer adviseren vooral boeren uit te kopen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, krijgt veel kritiek uit de sector.

Actie in Drenthe

Hoe eventuele acties in Drenthe eruit komen te zien, is niet duidelijk. Volgens Jos Ubels, vicevoorzitter van Famers Defence Force (FDF) worden er op vijf verschillende plekken in Nederland acties opgezet. "We gaan dit gewoon netjes melden volgens de wet, zoals we altijd doen. Dan wordt ook bekend waar de acties plaatsvinden. Alleen vinden we het op voorhand niet zinnig er van alles over te zeggen."
Boeren kunnen dus naar één van de vijf locaties om te protesteren, in plaats van allemaal naar het Malieveld te komen. Dat laatste was het geval bij eerdere, landelijke demonstraties. "We hoeven nu niet allemaal de weg op om enorme afstanden af te leggen", vertelt Ubels. "Boeren hebben ook nog een bedrijf thuis."
Verder kan Ubels nog meegeven dat het om een 'zeer creatieve actie' gaat. "We doen het anders dan dat mensen van ons verwachten en gewend zijn." Voor burgers wordt niet 'niet heel veel overlast' voorzien, laat FDF-bestuurslid Sieta van Keimpema weten.
FDF verzet zich onder meer tegen het idee om boeren in gebieden als de Gelderse Vallei uit te kopen, zodat de ammoniak die van hun bedrijven afkomstig is niet meer op de beschermde natuur van de Veluwe neerdaalt.

Agractie

Actiegroep Agractie is bezig met de organisatie van een protestactie. "Doordat boeren steeds minder ruimte krijgen om hun werk te doen, zien we dat steeds meer boeren stoppen en jonge boeren het bedrijf niet meer willen overnemen", zegt een woordvoerder van de organisatie. Doel van het protest is dan ook om hier aandacht voor te vragen. "We hopen dat het probleem wordt meegenomen in de politieke plannen, nu de formatie aan de gang is."
De details van de acties zijn nog niet bekend, maar het idee is dat deelnemers zowel met auto's als met trekkers komen. De gemeente Den Haag bevestigt dat de demonstratie op het Malieveld is aangekondigd. De boeren kunnen terecht op het Malieveld. Daar werden in 2019 ook meerdere zeer grote boerenprotesten gehouden. Ook toen was stikstofbeleid de aanleiding.

Stikstof

Volgens tal van onderzoeken is het slecht gesteld met de Nederlandse natuur, met te hoge stikstofconcentraties als een van de boosdoeners. Rechterlijke uitspraken maken het noodzakelijk voor het kabinet om daar meer tegen te doen, want Nederland is volgens EU-wetgeving verplicht om beschermde natuurgebieden goed in stand te houden.
Volgens metingen en berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) levert de landbouw van alle sectoren de grootste bijdrage aan de uitstoot. Onder de actievoerende boeren bestaat daar veel scepsis over.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl