Zoek het uit! - Waar komt de naam Suermondsweg vandaan?

Over de Suermondsweg, tussen Hooghalen en Smilde, rijden dagelijks tientallen auto's. Maar waar komt de naam vandaan?
De weg is vernoemd naar de Suermondswieke, zegt Ger Ax van de historische vereniging De Smilde. "En die is weer vernoemd naar een Rotterdamse vervener, Evert Suermonds."
Suermonds kocht in dit gebied percelen veen op van de Landschap Drenthe, de vroegere benaming van de provincie Drenthe. "En als je veen hebt moet het vervoerd worden. En dat gebeurde per schip. Daarom moest er een vaart of een wieke gegraven worden. Degene die de percelen hier in had liggen, was Suermond in dit geval. Vandaar de naam."
Toch wordt de Suermondswieke ook geregeld 'dikke wieke' genoemd. "Dat komt omdat ze bij het graven van de wieke heel dikke zandkoppen tegenkwamen. Vandaar 'dikke wiek'."

Zoek het uit! zomerrubriek

De zomerrubriek van Zoek het uit! is elke dag op Radio Drenthe te horen na 16.00 uur en is om 17.00 uur in onze tv-uitzending van Drenthe Nu te zien. Ook verschijnt het verhaal elke dag om 16.00 uur hier op onze website, zodat je het nog eens rustig terug kan lezen.

Zoek het uit!

Met onze rubriek Zoek het uit! willen we door jou aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl