Zoek het uit! - Waar komt de naam Boerma’s brug vandaan?

Odoornerveen heeft drie bruggen. Aan de rand van het dorp ligt Boerma’s brug, maar hoe komt die brug aan zijn naam? Ik ga op pad met oud-inwoner Bettie Kuipers. Zij weet me te vertellen dat Boerma’s brug oorspronkelijk zo’n vijftig meter verderop lag, tegenover de brugwachterswoning.

De woning staat er nog, maar de originele brug, die rond 1935 werd gebouwd, is afgebroken en een stukje verderop weer opgebouwd. “De oude brug was een echte ophaalbrug, dat was wel echt een heel mooie”, vertelt Bettie ons.

Eerste brugwachter

Boerma’s brug is vernoemd naar de eerste brugwachter, meneer Boerma. Hij woonde vanaf 1935 in de brugwachterswoning en was tien jaar in dienst. “Hij was op dat moment degene waar de schippers bij langskwamen. Ze noemden het toen Boerma’s brug en dat is altijd zo gebleven. Begin jaren '80 is hier in Odoornerveen een bruggenfeest geweest en heeft deze brug ook officieel de naam Boerma’s brug gekregen.”

Zoek het uit! zomerrubriek

De zomerrubriek van Zoek het uit! is elke dag op Radio Drenthe te horen na 16.00 uur en is om 17.00 uur in onze tv-uitzending van Drenthe Nu te zien. Ook verschijnt het verhaal elke dag om 16.00 uur hier op onze website, zodat je het nog eens rustig terug kan lezen.

Zoek het uit!

Met onze rubriek Zoek het uit! willen we door jou aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl