Celstraf geëist voor drugs, wapen en 94.000 euro in vakantiehuis

De rechtbank in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
NIEUWEDIEP - “U kunt toch heel duidelijk in het dossier zien dat ik er ben ingeluisd?” Dat zei een 35-jarige Groninger dinsdag verontwaardigd in de rechtbank in Assen.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste anderhalf jaar gevangenisstraf tegen de man. Op 6 april werden in het vakantiehuisje in Nieuwediep waar hij woonde een semiautomatisch wapen, speed, hennep en ruim 94.000 euro contant geld gevonden. Volgens het OM heeft de man dat geld witgewassen.

Tip over drugs en wapen

Een arrestatieteam deed een inval in het huisje, nadat bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) werd getipt over alles wat de man in huis zou hebben. De drugs en het wapen lagen er toevallig en het geld had hij net verdiend met de handel in bitcoins, verklaarde de man. Dat juist op dat moment de politie werd getipt, is volgens hem een bewuste actie van iemand geweest.

Lees meer: Arrestatieteam-haalt-man-met-wapen-uit-vakantiehuisje

De man, die naar eigen zeggen tijdelijk in Nieuwediep woonde om dichter bij zijn zieke moeder te zijn, was stomdronken toen hij op 6 april werd opgepakt. Tijdens de eerste verhoren verklaarde hij dat hij was teruggevallen in drugsgebruik en dat hij het wapen voor iemand moest bewaren. Over het geld wilde hij niks zeggen. Pas vorige maand vertelde hij de politie dat het geld de opbrengst was van de verkoop van zes bitcoins.

Geld in brandblusser

“De eerste dagen was ik dronken en flabbergasted. Daarom kloppen die verklaringen niet”, aldus de Groninger in de rechtszaal. Hij zweeg lang over het geld, omdat hij vreesde dat het Openbaar Ministerie zou denken dat het winst was van drugshandel.
De Groninger zei tijdens de rechtszaak dat de 200 gram speed, die de politie in zijn diepvries vond, van een vriend was. Ook het wapen – verstopt onder een poezendeken - was volgens hem van een vriend die het bij hem had laten liggen. Hij bleef erbij dat al het contante geld eerlijk was verdiend met de handel in bitcoins. Een deel ervan zat verstopt in een brandblusser in het huisje.

‘Crimineel geld’

De verdachte, die nu 4,5 maand vastzit, verklaarde dat een vriend in 2016 voor 5.000 euro bitcoins voor hem kocht. Dat geld had de Groninger gekregen van zijn overleden oma. Omdat de waarde van de bitcoin daarna enorm steeg, verdiende hij een behoorlijk bedrag. Dat had zijn vriend cash bij hem langs gebracht. Die had meer verstand van bitcoins dan hij, daarom had hij die handel uitbesteed, legde hij uit.
De officier van justitie gelooft zijn verhaal niet. Vooral omdat het niet te controleren is. De vriend is ook gehoord bij de politie en zijn verklaring wijkt af van die van de Groninger. Volgens de officier is de ruim 94.000 euro verdiend met criminele activiteiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl