SP stelt Kamervragen en wil debat over sluiting afdelingen Treant

Een eerdere protestactie bij Ziekenhuis Bethesda (Rechten: Janet Oortwijn / RTV Drenthe)
Een eerdere protestactie bij Ziekenhuis Bethesda (Rechten: Janet Oortwijn / RTV Drenthe)
Kamerlid Henk van Gerven van de SP stelt Kamervragen aan minister Bruins over de sluiting van de afdelingen klinische verloskunde en kindergeneeskunde in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en bij Refaja in Stadskanaal.
Treant maakte vanmiddag bekend dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde definitief naar Emmen worden verplaatst. Op 15 oktober sluiten de afdelingen in Hoogeveen. Die in Stadskanaal gaan al een maand eerder dicht. Het Kamerlid vindt dat de kwaliteit, veiligheid en keuzevrijheid van de ziekenhuiszorg in het geding is door het besluit van Treant.

Lees meer: Afdeling verloskunde Ziekenhuis Bethesda sluit in oktober

Van Gerven roept minister Bruins op in te grijpen. "Bruins moet ingrijpen en tegen omliggende grote ziekenhuizen zeggen dat ze moeten bijspringen om het acute probleem van kinderartsen op te vangen."
Van Gerven stelt onder meer vragen over de rol van de zorgverzekeraars, die volgens hem uit het oogpunt van bereikbaarheid en kwaliteit van de klinische verloskunde zorg dienen te dragen voor het behoud van deze afdelingen voor Bethesda en Refaja. Ook vraagt hij opheldering over de rol van de Inspectie "die zich feitelijk klakkeloos neerlegt bij het besluit van Treant."

Kamerdebat

De SP Kamervragen zijn de opmaat voor een Kamerdebat over de kwestie. Bij het eerdere Kamerdebat van juni vroeg de oppositie de minister al om in te grijpen. Minister Bruins kwam toen met de toezegging dat hij onderzoek zou laten doen naar het tekort aan kinderartsen in Nederland.

CDA geschrokken

Ook de Statenfractie van het CDA is het niet eens met het besluit van Treant. "Wij zijn geschrokken dat met deze snelheid een voorgenomen besluit nu definitief blijkt. We willen dat de minister kijkt naar de betekenis van de sluiting voor de leefbaarheid in Drenthe", aldus Statenlid Bart van Dekken.
Van Dekken oppert dat Treant desnoods kinderartsen uit Zwolle en omstreken detacheert in Hoogeveen om tijdelijk het tekort weg te nemen. Van Dekken: "Ik hoop van ganser harte dat het nog tot een heroverweging komt, maar ik vrees met grote vrezen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl