Toer de Loes met Jaap de Vries: 'Of ik nu draai in Zeijen of in Miami maakt mij niet uit'

Jaap de Vries stapt deze week in de kever van Loes van der Laan (Rechten: RTV Drenthe)
Jaap de Vries stapt deze week in de kever van Loes van der Laan (Rechten: RTV Drenthe)
Waarschijnlijk heb je deze zomer de wereldhit 'Crazy' van Lost Frequencies en Zonderling op de radio gehoord. Jaap de Vries uit Zeijen maakt deel uit van het duo Zonderling. In Drenthe en in zijn woonplaats Groningen kan de dj rustig over straat lopen zonder herkend te worden. In het buitenland is dat wel anders.
De Vries vliegt de hele wereld over. De dj vormt samen met Martijn van Sonderen een duo onder de naam
. Van Sonderen maakt daarnaast als producer deel uit van de Groningse elektronische groep Noisia.

Jaap de Vries en Martijn van Sonderen alias Zonderling (foto: Jaap de Vries)

'Heel natuurlijk'

"Ik vind het heel bijzonder wat ik mag doen. Dat realiseer ik mij ook heel erg. Maar op het podium staan en het deejayen an sich voelt voor mij helemaal niet raar. Of je mij nu hier neerzet in de jeugdsoos of in Miami, dat maakt niet uit. Je realiseert je dat het bijzonder is dat je er staat, wat natuurlijk niet normaal is, maar het voelt voor mij heel erg natuurlijk of zo", aldus De Vries.
Zijn carrière als dj begon op zijn zolderkamer in Zeijen en in de jeugdsoos. "Daar deed ik mijn eerste echte grote optreden. En in de Vriezerbrug ging ik op stap. Heel veel verhalen zijn hier ontstaan."

Zomerhit

Zonderling is met de zomerhit 'Crazy' veel te horen op radio en Spotify. Een doorbraak wil De Vries het niet noemen. "Het is in ieder geval een liedje wat ontzettend veel bereik heeft door Lost Frequencies. Hij is heel groot in de radio- en spotifywereld. Hij wilde iets samendoen en voor ons wat het een kans om zoiets te doen: iets meer een radio-, iets meer een spotifyliedje. Maar zonder dat wij dan ineens iets heel geks zouden doen, waarvan onze fans iets zouden zeggen als 'huh, wat is dat dan?'", zegt de dj die doordeweeks voor het platenlabel van Noisia werkt.

"Alles wat wij doen, doen we echt met z'n tweeën", vertelt De Vries over de samenwerking met Van Sonderen. "Wij doen ook iets anders dan de rest. Een eigen geluidje. Mensen noemen het de Zonderlingsound, allemaal van die priegeltjes erin. Wij noemen het wel eens priegelhouse. Martijn is echt 'mouse and key': hij raakt echt de knopjes aan en hij is echt conservatorium geschoold. Ik bekijk het meer vanuit de luisteraar en hoe het werkt op de dansvloer."

Jaap de Vries tijdens een van zijn optredens in het buitenland (foto: Jaap de Vries)
De Vries beleeft sinds vorig jaar een drukke periode. Deze zomer doet hij vijftig tot zestig optredens over de hele wereld. "Dat is heel veel, maar ik vind het absoluut leuk. Het is soms pleurisveel reizen, dat is een groot nadeel. Maar als ik tour, drink ik niet of nauwelijks en probeer ik gezond te eten. Het is werk. Het is heel leuk, maar het is gewoon werk."

Avicii

Een van de bekendste dj's ter wereld is wijlen Tim Bergling alias Avicii. De Zweedse dj werd in april op 28-jarige leeftijd dood aangetroffen in Oman. Hij worstelde met het artiestenleven. Volgens zijn familie kon hij de muziekwereld niet meer aan.
"Het is een hot topic in de industrie momenteel. Moordende tourschema's en druk. Het grote verschil tussen mij en zo'n Avicii? Kijk, het niveau is nog lang niet te vergelijken, laten we dat even duidelijk hebben. Maar ik heb nog nooit iemand gezien die zo graag níet op het podium wilde staan als Avicii. Hij vond het echt verschrikkelijk. Je moet goede mensen om je heen hebben. Ik denk niet dat hij de beste mensen om zich heen had. Wij wel, wij hebben een heel goed team. Zij zorgen goed voor mij", aldus De Vries.
Benieuwd wat De Vries nog meer te vertellen heeft aan Loes? Kijk dan vanaf 17.10 uur naar TV Drenthe. Toer de Loes wordt de hele avond herhaald. Kijk voor meer informatie op de website toerdeloes.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl