Harkboot uit Roden blijkt ideaal wapen tegen hardnekkige waterplanten

Het is een uitkomst voor Sportvisserij Groningen Drenthe: de harkboot uit Roden. Het gelijknamige bedrijf heeft een vloot van vier boten waarmee het kanalen in Drenthe, maar ook ver daarbuiten, schoonmaakt.
Het kanaal achter Buinen is vandaag aan de beurt. "Wij harken de gele plomp, een soort lelie, en allerlei andere planten eruit op plekken waar het een crime wordt om te vissen", vertelt Ard Poessé van Harkboot.

Wortels verwijderen

Achter de boot hangt een hark die in het water geladen wordt. Twintig centimeter onder de bodem worden de planten losgetrokken. "Alle wortels komen dan boven drijven en dan zijn we er voor een heel lange periode van af", zegt directeur Henk Mensinga van Sportvisserij Groningen Drenthe.
Harkboot is het enige bedrijf dat deze techniek gebruikt. Uit onderzoek blijkt het een effectieve methode te zijn. "Naast het harken houden we ook goed bij of er genoeg zuurstof in het water overblijft voor de vissen", legt Poessé al varend uit. "We hebben een zuurstofmeter aan boord."

80.000 euro

Sportvisserij Groningen Drenthe brengt jaarlijks in kaart welke kanalen een onderhoudsbeurt nodig hebben. "We betalen het uit eigen zak, dus wateren waar maar weinig gevist wordt slaan we over", zegt Mensinga. Het onderhoud kost zo'n 80.000 euro. "Dus we doen alleen de wateren die veel bevist worden."
Toch haken steeds meer gemeenten en waterschappen aan. "Die zien ook dat dit effectiever is dan het maaibeleid. Op plekken waar zij het nu oppakken, hoeven wij het niet meer te doen en kunnen we de harkboot inhuren voor andere gebieden", aldus Mensinga.
In het water in Buinen kan weer naar hartenlust gevist worden. Poessé: "Dat is vanmiddag weer mogelijk. Een paar uur nadat wij vertrokken zijn kan dat al."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl