Medici laten rapporten RIVM over windturbines onderzoeken

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer Windmolen
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Een groep medici, verenigd in WindWiki, gaat onderzoek laten doen naar de rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2019 en 2020 over de hinder door windturbines. Dat schrijven ze op de website WindWiki.
"In 2019 en 2020 zijn er geruststellende RIVM rapporten verschenen over de hinder voor omwonenden van windturbines. Op basis van deze adviezen besluiten gemeenten en GGD's tot de plaatsing van turbines zeer dicht bij bewoning", aldus de medici op de website.
Volgens de groep zijn er "een aantal zeer fundamentele kanttekeningen bij de RIVM-rapporten geplaatst. Experts pleiten op basis van ruim driehonderd wetenschappelijke onderzoeken, nu al voor een minimale afstand van tien keer de masthoogte. De politiek gaat hierin nu nog onvoldoende mee".

Zoemende tonen

Ook in Drenthe bestaan er zorgen over gezondheidsrisico's door windparken. Omwonenden vrezen dat windturbines lage zoemende tonen produceren die voor problemen kunnen zorgen. Klachten die mensen in het verleden hebben ervaren, zijn slaap- en concentratieproblemen, hoofdpijn en hartkloppingen.
Naar de zogenoemde bromtonen zijn de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan. De conclusies over de relatie tussen windmolens en gezondheidsklachten spreken elkaar echter tegen.

Epidemioloog

Via de site van WindWiki is geld opgehaald om het onderzoek naar de rapporten van het RIVM te bekostigen. "Wij hebben een epidemioloog alvast de opdracht gegeven om te starten met zijn beoordeling van de wetenschappelijke kwaliteit. De epidemioloog is een onafhankelijke wetenschapper, de uitkomst van zijn evaluatie staat open."
"Mochten wij wat extra geld gedoneerd hebben gekregen, dan zullen wij dit besteden aan vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld naar de gezondheidseffecten bij de nieuwe normen die na de uitspraak van de Raad van State zullen worden gesteld."
Het rapport over het onderzoek wordt na de zomervakantie op de site gepubliceerd. Onder anderen artsen, kinderartsen en psychiaters hebben zich aangesloten bij WindWiki.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.