FNV wint hoger beroep tegen transporteur uit Emmen: ook buitenlandse chauffeurs recht op cao

Het Gerechtshof stelde de vakbond in het gelijk en bevestigde daarmee een uitspraak van de rechtbank over buitenlandse chauffeurs (Rechten:Pixabay.com)
Het Gerechtshof stelde de vakbond in het gelijk en bevestigde daarmee een uitspraak van de rechtbank over buitenlandse chauffeurs (Rechten:Pixabay.com)
Ook buitenlandse chauffeurs die internationale ritten uitvoeren vanuit Nederland vallen onder afspraken uit de cao. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een beroepszaak tussen vakbond FNV en transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen.
"Een hele belangrijke uitspraak voor het internationale wegvervoer", zegt Edwin Atema van de FNV.
Volgens advocaat Ludith Haarsma van Brinkman Trans Holland heeft de uitspraak over de cao betrekking op de situatie van voor 2017. De bedrijven waar in het vonnis over wordt gesproken zijn volgens Haarsma sinds die tijd niet meer actief.

Onderaannemers

Ikea laat ritten uitvoeren door Brinkman, die vervolgens onderaannemers inzet uit Polen en Moldavië. Atema: "Ze dachten dat ze zich daarom niet hoefden te houden aan de cao en werknemersrechten en zo werkgeverslasten konden ontlopen. De rechter heeft hier nu definitief een einde aan gemaakt en legt Brinkman dwangsommen tot 100.000 euro op als het bedrijf de cao niet toepast."
Al eerder won de FNV hierover een rechtszaak tegen Brinkman, maar de transporteur ging in hoger beroep. "Het is heel belangrijk dat deze baanbrekende uitspraak, nu goed gemotiveerd door het gerechtshof, overeind is blijven staan", zegt Atema.

Achterstallig loon

Ook de vorderingen van drie vakbondsleden op achterstallig loon bleven in stand. Bij het innen van de bedragen moesten vorig jaar de deurwaarder en de politie eraan te pas komen. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de bedragen terecht aan de vakbondsleden zijn uitbetaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.