Waarschuwing na trekkerrijden op startbaan Groningen Airpiort Eelde

De Friezin en de Groninger reden over het terrein van het vliegveld
De Friezin en de Groninger reden over het terrein van het vliegveld © Persbureau Meter
Een 37-jarige vrouw uit Twijzelerheide en een 24-jarige man uit Den Horn vonden het nu zelf ook wel een rare actie; het rijden met hun trekker op de start- en landingsbaan van het vliegveld in Eelde. Dat zeiden ze vandaag tegen de rechter in Assen.
De twee deden vorig jaar in juli mee aan de boerenprotestacties. Ze waren met een groep boeren op pad om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Beiden kregen voor het rijden met een trekker op de landingsbaan een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur opgelegd. Een waarschuwing, omdat de rechter hooguit bewezen vond dat de twee zich begaven op verboden terrein.

Gevaar voor vliegverkeer

De officier van justitie eiste een taakstraf van veertig uur, omdat die uitging van het in gevaar brengen van het luchtvaartverkeer. Maar de rechter vond niet dat er op dat moment sprake was van een gevaarlijke situatie, omdat er geen vluchten waren gepland. Vanwege de coronamaatregelen lag het vliegverkeer stil. Er waren ook geen medische vluchten.
Twintig tractoren belandden die avond op de start- en landingsbaan. Om op dat terrein te komen, werd een hek vernield. De man en vrouw stonden niet terecht voor deze vernieling.

Sociale media

De Friezin maakte van haar toertocht een filmpje en deelde dat op sociale media. "Het is gelukt, we rijden op de landingsbaan", riep de vrouw tijdens het maken van dat filmpje. Door dit filmpje kwam ze bij de politie in beeld. De Friezin en de Groninger werden samen met nog twee anderen als verdachten aangehouden. De man uit Den Horn ontkende aanvankelijk bij de politie dat hij op het terrein van de landingsbaan was geweest. "Ik schaamde mij", zei hij tegen de rechter. Hij was binnen de hekken gereden en stopte toen direct. Maar daarmee begaf hij zich op het verboden terrein, zei de rechter.

Ontbreken strafblad

Alleen de Friezin en de Groninger stonden terecht. De rechter hield rekening met de omstandigheden waarin dit is gebeurd en dat beiden geen strafblad hadden. Ook nam de rechter in zijn overweging mee dat alleen zij uiteindelijk voor de rechter verschenen. De twee anderen, die ook zijn aangehouden, werden vanwege gebrek aan bewijs niet strafrechtelijk vervolgd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl