Zo protesteerden de boeren bij het provinciehuis in Assen

Boze boeren hebben bij het provinciehuis in Assen opnieuw hun onvrede over het stikstofbeleid geuit. Veel actievoerders vertrokken vanochtend vanuit Wijster. Op verschillende kruispunten langs de route haakten andere boeren aan.
De boeren voelen zich bedreigd in hun voortbestaan. Ze vinden nog steeds dat de agrarische sector te veel de rekening van de stikstofcrisis krijgt toegeschoven. Ook vrezen ze dat de ruimte voor boerenbedrijven de komende jaren fors zal worden ingeperkt.

'Probleem van alle Nederlanders'

In Assen ging secretaris Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) in gesprek met de commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, en gedeputeerde Henk Jumelet (Landbouw). Na afloop sprak zij de menigte toe bij het provinciehuis. "Het stikstofprobleem is niet alleen van de boeren, maar van alle Nederlanders", zei Van Keimpema.
Rond 13.30 uur was het protest in Assen voorbij, al bleven verschillende boeren nog in de buurt van het provinciehuis. Zij besloten onder meer om te gaan barbecueën.
De actievoerders bij het provinciehuis in Assen (verhaal gaat verder onder de video):
Boeren bij het provinciehuis in Assen

Jumbo en Attero

Een kleine groep boeren reed na de protestactie bij het provinciehuis door naar Beilen. Daar blokkeerden zij de toegang naar het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo aan de Kanaalweg. Na ongeveer een half uur vertrokken de boeren weer.
Enkele vestigingen van Jumbo houden zich volgens FDF mogelijk niet aan de vergunningsplicht. "Van de 687 Jumbo's in ons land zaken liggen er 409 binnen 5 kilometer van een natuurgebied", zei voorman Mark van den Oever van de actiegroep.
Vanuit Beilen reed het groepje boeren door naar Attero in Wijster. Ook de toegang tot het afvalverwerkingsbedrijf werd enige tijd afgesloten, waardoor vrachtwagens niet in of uit konden rijden.
(verhaal gaat verder onder de foto)
boeren
De boeren rijden vanuit Beilen naar Wijster © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf

Vijf protestlocaties

Protesterende boeren gingen vandaag ook naar de provinciehuizen in Arnhem, Zwolle en Den Bosch en naar het Malieveld in Den Haag. Op de A12 bij Utrecht werden rond 08.30 uur enkele tientallen trekkers door de politie van de snelweg gehaald. Ze waren onderweg naar Den Haag.
De acties veroorzaakten niet, zoals in 2019 en 2020 wel het geval was, problemen tijdens de ochtendspits. Alle boerenprotesten begonnen namelijk rond 11.00 uur. Bij de acties ging het er rustig aan toe. De betogers dronken koffie of bier en namen borden en spandoeken mee met leuzen waarop ze hun ongenoegen duidelijk maakten. Onder meer de klassieker 'No farmers no food' dook op.

Minuut stilte

Agractie Flevoland zag af van het boerenprotest vanwege de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Sommige Flevolandse boeren deden toch mee aan de acties. Zij sloten zich aan bij boeren uit andere provincies. FDF hield bij aanvang van de protesten een minuut stilte "uit respect en medeleven".
Ook op het Malieveld werd aan het begin van het protest stilgestaan bij de gebeurtenis. Bestuurslid Erik Luiten van actiegroep Agractie sprak van een "vreselijke gebeurtenis". Hij zei te hopen dat De Vries, die zwaargewond raakte toen hij gisteravond werd neergeschoten in Amsterdam, het zal overleven. "Wij denken natuurlijk aan hem en zijn naasten."
Boeren onderweg naar Assen voor nieuw protest

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl