Coevorden wil starters een kans geven in nieuwe woonvisie

gemeentehuis Coevorden
Het gemeentehuis in Coevorden © RTV Drenthe/Ana Ivis
De gemeente Coevorden wil het makkelijker maken voor starters op de woningmarkt. Daarom wil Coevorden voor de nieuwe woonvisie de instrumenten zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding onderzoeken. Hiermee wordt een koper verplicht zelf in het huis dat hij heeft gekocht te gaan wonen en mag hij zijn woning niet verhuren. Ook mag de woning niet worden doorverkocht binnen een termijn die in het koopcontract staat.
Deze instrumenten kunnen voorkomen dat projectontwikkelaars of beleggers woningen opkopen en voor een hoge prijs doorverhuren aan starters.

Lange wachttijd

In de gemeente Coevorden is de woningmarkt krap, net als in de rest van Nederland. Daarom waren in de raadsvergadering van gisteravond alle partijen het snel met elkaar eens dat er nieuwe instrumenten moeten worden onderzocht in de nieuwe woonvisie om de nieuwe woningmarkt te reguleren.
"De wachttijd voor een sociale huurwoning is inmiddels meer dan drieënhalf jaar. En mensen met een modaal inkomen kunnen nauwelijks nog een huis kopen", legt Lars Hoedemaker van D66 Coevorden uit.

Jeugd kan moeilijk een woning vinden

"Zelfbewoning en een anti-speculatiebeding kunnen absoluut een belangrijk onderdeel worden van de nieuwe woonvisie. Vooral omdat onze eigen inwoners, met name de jeugd, het lastig heeft om een woning te vinden. Als we ruimte vinden voor bouwprojecten, dan moet dat voor iedereen in onze samenleving zijn en deze twee instrumenten kunnen daarbij helpen", aldus wethouder Steven Stegen.
"Tegelijkertijd moet ik erbij zeggen dat het juridisch wel een erg lastige is. We moeten uitzoeken hoe we dit kunnen doen, maar de intentie is zeker aanwezig." De gemeente onderzoekt ook andere instrumenten die zouden kunnen helpen zoals startersleningen. Daarom zijn zij op het moment veel informatie aan het inwinnen van deskundigen op dit gebied over welk instrumenten het beste opgenomen kunnen worden in de nieuwe woonvisie.

Na de zomer verder praten

Stegen geeft verder aan dat er inmiddels met diverse groepen uit de samenleving is gesproken over de nieuwe woonvisie. Makelaars, dorpsbelangenverenigingen en ondernemers worden genoemd. Stegen: "Na september gaan we een sessie beleggen voor de raadsleden van Coevorden en de inwoners samen. Op deze avond zullen we ook de ontwikkelingen laten zien en alternatieve woonvormen bespreken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl