Eigenaar van verbrande schuren in Erica: 'Ons levenswerk is verwoest'

Een dramatisch begin van de woensdag voor Barry Gepken en Monique de Haas uit Erica. De twee moesten vanochtend halsoverkop hun woning aan de Verlengde Vaart Zuidzijde verlaten vanwege een brand die twee schuren achter hun woning in de as legde.
Hun woning, een oud brugwachtershuisje, raakte ook zwaar beschadigd. "Je kunt wel stellen dat mijn levenswerk verwoest is", reageert Gepken gelaten.

De Mammoet

Eén van de twee schuren vormde het hart voor de activiteiten van het stel. De Haas had er haar fotostudio en Gepken gebruikte de ruimte als kantoor voor zijn monumentenadviesbureau en culturele stichting De Mammoet.
Gepken had de schuur, verbouwd in de stijl van een Amerikaanse blokhut, toepasselijk tot 'Drents Californië' gedoopt. Een achterliggende kapschuur herbergde onder meer mammoetreplica Betsy, die ook verteerd werd door de vlammen.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Brand schuur Erica Mammoet
De resten van de schuur en de mammoet © RTV Drenthe / Tom Meijers

Buurkind belde de brandweer

Gepken en De Haas werden rond half zeven uit hun bed gebeld. "Een buurkind had de vlammen gezien en de brandweer gewaarschuwd. We lagen nog in bed toen de brandweer aanbelde."
Het brugwachtershuisje raakte weliswaar beschadigd, maar erger werd voorkomen. "Als het vijf minuten langer had geduurd, was ook ons huis weg geweest." De achtergevel raakte flink beschadigd door de brand.
"Momenteel is de brandweer nog bij de woning", verklaart Gepken. Voor vanavond moeten hij en zijn vriendin elders op zoek naar een plek om te slapen. "Bij ons thuis kan dat door de opgelopen schade momenteel niet."

Oorzaak onbekend

Gepken blijft verder rustig ondanks het drama dat hem en zijn vriendin is overkomen. "Wat heb je eraan als je maar wat staat te gieren. Voor volgend jaar staat onze voettocht naar Jeruzalem op de agenda. Tegen die tijd ben ik dit allemaal wel weer vergeten."
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. "Dat vergt nog meer onderzoek", laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Drenthe weten. Wel staat vast dat de brand is begonnen in één van de twee schuren.
Eigenaar verbrande schuren Erica: 'Ons levenswerk is verwoest'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.