Wandelpad in Assen tijdelijk dicht door duizendknoop en berenklauw

Messchenpad
Het wandelpad in de Asser wijk Marsdijk is tijdelijk afgesloten © Omroep Assen / Gerrit Mennink
Het wandelpad langs het Messchenpad in de Asser wijk Marsdijk is al een aantal weken gesloten vanwege de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Die plantensoorten rukken er in razend tempo op. Hekken met daarop een verboden toegang-bord houden voetgangers tegen.
Het pad in Assen loopt van de sluis richting de houten fietsbrug. Het paadje wordt door veel inwoners van Marsdijk gebruikt.
Het aanraken van de bladeren van de reuzenberenklauw kan zorgen voor pijnlijke verwondingen. Het begint met rode branderige vlekken die na enkele uren gaan zwellen. De huid raakt ontstoken en het kan een tijd duren voordat alles is genezen.

Tijdelijke versperring

De planten kunnen niet gemaaid worden vanwege de kans op verspreiding. Daarom heeft de gemeente Assen ervoor gekozen om het pad tijdelijk af te zetten. Zodra het groeiseizoen voorbij is sterven de planten af en worden de hekken weggehaald.
De Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw zijn zogenaamde invasieve exoten. Dat zijn plantensoorten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd. Beide soorten horen niet in Nederland thuis. De aanwezigheid en de groei van deze planten kan een bedreiging vormen voor inheemse soorten en de biodiversiteit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl