Hof spreekt oud-motorclubleider Kuipers vrij van faillissementsfraude

Henk Kuipers
Henk Kuipers vrijgesproken van fraude © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
Oud No Surrender-voorman Henk Kuipers (56) uit Emmen is ook in hoger beroep vrijgesproken van faillissementsfraude. De rechtbank in Groningen sprak Kuipers in 2017 al hiervoor vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep en eiste twee weken geleden een celstraf van acht maanden.
Het OM bleef bij het standpunt dat Kuipers in de periode van 2007 tot 2012 voor 170.000 euro zou hebben gefraudeerd, toen meerdere bedrijven van hem failliet gingen. Hij zou zijn curator niet juist hebben geïnformeerd en zou hem geen inzage hebben. Kuipers voerde volgen het OM geen goede administratie. Hierdoor verdween gedurende het faillissement in elk geval 319.000 euro naar privérekeningen van Kuipers, aldus het OM. Het hof vindt in het dossier geen aanwijzingen dat Kuipers zich met enig bedrag persoonlijk heeft verrijkt.
Ook voor het niet nakomen van zijn verplichting om een deugdelijke administratie bij te houden, wordt Kuipers niet bestraft. Zijn eenmanszaak werd in mei 2008 ingeschreven. Doordat hij in november van dat jaar persoonlijk failliet ging stopte hij met de activiteiten van de eenmanszaak en werd die uit het handelsregister geschreven. Daarbij is zijn verplichting om een administratie te voeren komen te vervallen.
Het hof oordeelde net als de rechtbank: de wijze waarop de administratie is gevoerd verdient geen schoonheidsprijs, maar hieruit is niet gebleken dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Veroordeling

Kuipers werd vorig jaar in een zaak die draaide om zijn rol als captain No Surrender veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor onder meer het leidinggeven aan een criminele organisatie, afpersing en mishandelingen. Die zaak staat hier los van. Daartegen is Kuipers zelf in beroep gegaan. Die zaak wordt later door het hof behandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl