UMCG: 'Eerste resultaten nieuw coronavaccin hoopgevend'

corona vaccin vaccinatiecentrum Assen
Het UMCG zoekt nieuwe kandidaten voor het testen van het vaccin © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De eerste testresultaten van het nieuwe coronavaccin AKS-452 van Akston Biosciences uit de Verenigde Staten zijn positief. Dat meldt het UMCG in Groningen dat onderzoek doet naar het zogenoemde 'kandidaat-vaccin'. Voor de volgende fase van het onderzoek is het ziekenhuis op zoek naar vrijwilligers.
Uit de eerste resultaten blijkt volgens het UMCG dat het vaccin een 'zeer goede' bescherming kan bieden tegen het coronavirus. "Bij alle zestig deelnemers aan het onderzoek ontstond een uitstekende antilichaamrespons met een enkele prik met 90 microgram van het vaccin. Ook werd bij de gevaccineerde vrijwilligers een veel hogere concentratie antistoffen gevonden dan bij mensen die een covid-19-infectie hebben gehad."
Enkele vrijwilligers ervoeren volgens de onderzoekers milde bijwerkingen die vergelijkbaar zijn met de huidige geregistreerde vaccins, zoals een beurs gevoel op de plek van de injectie kort na de vaccinatie.

116 vrijwilligers gezocht

Voor de tweede testfase is het ziekenhuis op zoek naar 116 gezonde kandidaten tussen de 18 en 85 jaar, die geen corona hebben gehad en tot nu toe nog geen ander coronavaccin hebben gekregen. "Deelnemers verliezen niet het recht om later ook nog een ander coronavaccin te krijgen. Iedereen die meedoet aan de studie krijgt een vaccin. Er wordt in deze studie dus geen gebruik gemaakt van een placebo."
Voor de vrijwilligers ligt een vergoeding van 500 euro klaar. Het doel van de tweede fase is verder onderzoek doen naar de veiligheid, de verdraagbaarheid en de reactie van het immuunsysteem op het vaccin te onderzoeken.

Andere werking dan bestaande vaccins

Het AKS-452-vaccin werkt anders dan zowel de vaccins van Pfizer en Moderna als dat van AstraZeneca en Janssen. Het werkt niet met genetisch materiaal, zoals de eerste twee, die mRNA-vaccins zijn. Ook wordt geen gebruikgemaakt van een ander virus. "Het Akston-vaccin is gebaseerd op een spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het vaccin zit in een vloeistof die de afweerreactie versterkt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl