Cabaretier Najib Amhali gaat de bak in om verslaafden te helpen

Najib Amhali
Najib Amhali © DJI
Gevangenen afhelpen van hun verslaving. Dat is wat cabaretier Najib Amhali vandaag probeert te doen in de gevangenis in Veenhuizen.
"Zelf ben ik jarenlang verslaafd geweest aan drugs, drank en gokken", vertelt Amhali. "Sinds drie jaar ben ik clean. Ik voel me beter dan ooit. Dat gun ik iedere verslaafde. Ook degenen die in de gevangenis zitten. Als ik hen kan helpen om af te komen van hun verslaving, dan doe ik dat graag."
De cabaretier wil mensen die misdrijven hebben gepleegd en een zooitje van hun leven hebben gemaakt, een tweede kans geven. "Ik voel me verwant met personen die in de gevangenis zitten. Zeker als ze verslaafd zijn", zegt de cabaretier die weet hoe moeilijk het is om van een verslaving af te komen. "Ze zitten vast, komen vrij en gaan weer de fout in omdat ze geld nodig hebben voor bijvoorbeeld drugs. Dan belanden ze weer in de gevangenis." Volgens Amhali ligt het er uiteindelijk wel aan of de verslaafde persoon zelf wil veranderen of niet.
Als ik in de gevangenis maar één persoon kan raken, is dat al mooi
Najib Amhali - cabaretier

Taboe doorbreken

Vandaag treedt de cabaretier op in de gevangenis in Veenhuizen met een speciale show: Najib zit binnen. Een show waarin hij improviseert en inspeelt op de doelgroep. "Met een lach en een traan vertel ik mijn bijzondere levensverhaal", aldus Amhali. "Na mijn theateroptredens waarin ik vertel over mijn verslaving krijg ik regelmatig reacties van bezoekers. Ze zijn onder de indruk, tonen respect of willen weten hoe ik het geflikt heb. Als ik in de gevangenis maar één persoon kan raken, is dat al mooi. Belangrijkste is dat iemand erkent dat 'ie verslaafd is en het over een andere boeg wil gooien . Die boodschap wil ik afgeven."
Zelf weet de cabaretier met een Marokkaanse achtergrond maar al te goed hoe belangrijk het is om het onderwerp bespreekbaar te maken. In zijn cultuur is het een taboe om het te bespreken, maar dat wil hij doorbreken.

'Verhaal komt binnen'

Gerko Brink van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is actief bij diverse reïntegratieprojecten voor (ex-)gedetineerden. Hij is blij met de maatschappelijke betrokkenheid van de cabaretier. "Wanneer iemand als Najib Amhali in de gevangenis zijn aangrijpende en openhartige verhaal vertelt, komt dat natuurlijk wel binnen."
De DJI werkt samen met verschillende instanties op het gebied van verslavingszorg. Deze organisaties zijn ook betrokken bij het optreden van Amhali en eventuele nazorg of professionele hulp na zijn optreden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl