Minister Schouten laat zich informeren over droogte in 1e Exloërmond

Minister Carola Schouten van Landbouw en Voedselkwaliteit heeft vanmorgen een bliksembezoek gebracht aan 1e Exloërmond. Ze was bij familiebedrijf Beuling om te zien wat voor gevolgen de droogte heeft gehad in het gebied.
Het is voor het eerst dat de landbouw-minister Carola Schouten in Drenthe is voor een werkbezoek.

"Drenthe is behoorlijk getroffen door de droogte. Ik wilde naar een gebied toe waar de gevolgen van de droogte duidelijk zichtbaar zijn, dus vandaar dat ik hier ben."

Niets gebracht

Maar ze kwam met lege handen. Dat wil zeggen: ze kon de gedupeerde boeren niet meer toezeggen dat ze tot nu toe heeft gedaan. Eerder heeft ze bepaalde regels zoals het uitrijden van mest versoepeld en mogen boeren hun belastingen later betalen.
"Ik zou willen dat ik er voor kan zorgen dat het gaat regenen, maar zo werkt het niet. Je probeert naast de boer te staan. Dat zal nooit genoeg zijn, want die pijn kan ik niet wegnemen.", aldus minister Schouten.
Boer Dirk Jan Beuling kon de minister het grote verschil laten zien tussen niet- en wel beregende aardappelen en bieten. "Maar het gaat niet alleen om de droogte", vertelt Beuling aan Schouten. "Het gaat om het extreme weerbeeld. In het voorjaar hebben we zoveel regen gehad dat ik de aardappels moest verpoten omdat het veel te nat was." Beuling vraagt de minister dan ook om na te denken over beleid in de toekomst, met name gericht op de veranderingen in het klimaat.

Om tafel

Minister Schouten beloofde Beuling en alle andere gedupeerde boeren in Nederland met ze om tafel te gaan om de problematiek te bespreken. "We moeten veel verder vooruit kijken om met structurele oplossingen te komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl