Bloemencorso Eelde: hoe word je winnaar?

Bloemencorso Eelde in 2016 (Rechten: Kim Stellingwerf)
Bloemencorso Eelde in 2016 (Rechten: Kim Stellingwerf)
Na maanden ploeteren van de vrijwilligers rijden er zaterdag vijftien bloemenwagens door Eelde tijdens het 62ste bloemencorso. Gisteren vertelden we over hoe de wagens gemaakt worden. Hieronder kun je lezen hoe bepaald wordt wie er met de eerste prijs vandoor gaat.
Zeker een uur voordat de optocht begint is het al een drukte van belang in Eelde. De eerste campingstoeltjes staan er. De mooiste plekjes langs de dranghekken zijn bezet. Dampende koffie uit de koffiekan wordt gedeeld met de buren. Of natuurlijk blikjes bier die stiekem uit rugtassen worden gehaald. En dan, om half drie, begint het. Traditioneel gezien met reclamewagens, marching- en showbands, de bloemenkoninging en: de praalwagens.

Een wit klein briefje

Ze rijden twee rondjes. Eén rondje om – gewoon – te kijken. Het tweede rondje was altijd het spannendste. Want dan zag de wijk, via een klein wit briefje op de voorkant van de wagen, op welke plek hun wagen is geëindigd. Of ze dus hebben gewonnen of niet.

Dit jaar verandert dat voor het eerst. Na het eerste rondje hoeven de vrijwilligers niet meer op hun tenen te staan met een verrekijker om te zien welk nummer er op het witte briefje staat. Dit jaar wordt het groots omgeroepen en is er, zowaar, confetti.

3e prijs = 1b

Als bekend is – tijdens die tweede ronde dus – op welke plek de wagen is geëindigd, dan staat dat in een soort geheimtaal op de wagen. Op dat kleine witte briefje (dat er dus nog wel steeds hangt) staat namelijk niet gewoon eerste tot en met laatste plek. Nee. Een overzicht:
1e prijs: 1 en ereprijs
2e prijs: 1a
3e prijs 1b
4e prijs 1c
5e prijs: 1d
6e prijs: 1e
7e prijs: 2a
8e prijs: 2b (etc. tot en met nr. 15)
Lees meer: Bloemencorso Eelde: een kleine handleiding
Sociaal evenement
Waarom zo ingewikkeld? Het bloemencorso is nooit bedoeld om professionele wagens te bouwen. Of tenminste, het is mooi meegenomen. Maar het is bovenal een sociaal evenement. Niet voor niets zijn er 3.000 vrijwilligers actief. En omdat een wedstrijdelement leuk is, maar het toch ook vooral gezellig moet blijven, is dit systeem bedacht. Zodat iedereen eigenlijk wint. Net als touwtje trekken bij de kermis. Overigens kun je ook winnen in de categorie 'publieksprijs', 'beste ontwerp' en 'beste figuratie'.

Zes juryleden, acht minuten

Een vijf- of zeskoppige jury keurt de kleurrijke praalwagens. Hier heeft het acht minuten per wagen de tijd voor. Gedurende deze minuten moeten de juryleden noteren wat ze vinden van het ontwerp, de vormgeving, kleurbombinatie, afwerking, toefwerk, en de figuratie. En niet onbelangrijk, wat zegt het onderbuikgevoel?
"Als je daarop hoog scoort, dan zit de wagen eigenlijk al gelijk in de top vijf", zegt jurylid Haijko Meijer. "De praalwagen moet dynamisch zijn, uniek en het thema goed en begrijpelijk naar het publiek vertegenwoordigen."
De 62e editie van het bloemencorso vindt komend weekend plaats, op 1 en 2 september. Dit jaar is het thema: feesten van de wereld. ​RTV Drenthe zendt de optocht vanaf 14.30 uur live uit op internet en televisie. De presentatie is in handen van Judith Regendorp.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.