Broers Tangarine verloren elkaar, maar kwamen door de muziek weer samen

Het was even schrikken toen het persbericht van folk-duo Tangarine op de deurmat plofte. De boodschap opende met de zin 'Het leven heeft ze uiteen gedreven.' De tweelingbroers Sander en Arnout Brinks zijn al jaren hard aan de weg aan het timmeren met hun muziek. Stopt Tangarine met optreden?
Een kleine glimlach kunnen de mannen uit Assen niet onderdrukken. "We zijn er nog hoor", zegt Arnout. "Maar we komen wel uit een bewogen tijd. Sander is vader geworden en ik kwam in een scheiding terecht. Dat was allemaal in dezelfde periode. Voor ons is dat heel raar, want als tweelingbroers trokken we veel gelijk op. En elke plaat die we maakten, gingen over gezamenlijke situaties. En nu kwamen we opeens in twee verschillende werelden terecht. Voor het schrijfproces was dat vreemd, anders en moeilijk. Op die manier waren we daarom niet samen in dat proces."

"We moesten zoeken voor ons nieuwe album 'Because of You'", licht Sander verder toe. "Ik kwam bijvoorbeeld met positieve liedjes aanzetten, omdat ik vader was geworden. Arnout was daar dan nog niet aan toe, omdat hij middenin een proces van een relatiebreuk zat. Het was niet gemakkelijk. Het ging stroef. We moesten elkaar pushen."
Ter vergelijking: voor de vorige plaat, 'There and Back' uit 2016, schreven de broers dertig nummers en brachten er zestien uit. "Maar voor het vandaag uitgebrachte album hebben we twaalf nummers geschreven en opgenomen", vertelt Sander. Geen extra's nummers dus. "De plaat is wat experimenteler geworden. We hadden die twaalf nummers en daar wilden we mee aan de slag."
De theaterconcerten, onder de noemer 'Uiteen', staan al geboekt bij verschillende zalen door het hele land. In die voorstellingen vertellen de broers over hun strubbelingen met elkaar, anderen en de totstandkoming van de nieuwe plaat 'Because of you'. "Maar het is vooral een muzikale voorstelling", vertellen de muzikanten.

Tuscon, Arizona

Het nieuwe album is opgenomen in de Amerikaanse stad Tuscon, gelegen in de staat Arizona. "Dat wilden we, omdat we de studio goed kennen van de vorige plaat. We zochten een plek waar we heel veel konden experimenteren. Deze plaat heeft veel meer sound dan de vorige, die heel minimaal is qua klank." De Amerikaanse studio is volgehangen met allerlei instrumenten en apparatuur, precies wat de muzikanten wilden. "Dat hadden we nodig voor de input."

Er staan veertig shows gepland de komende tijd. Sander: "We gaan met ons busje door het land voor de concerten. We hebben er zin in; we hebben een leuke band." De concertagenda van de gebroeders Brinks is dus zo goed als helemaal gevuld. Een drukke tijd voor de boeg. "Maar ook al een drukke tijd al achter de rug", geven ze te kennen. Niet dat ze dat erg vinden. "We houden van liedjes schrijven."
'Lemonade Sky' is de eerste officiële single van het nieuwe album 'Because of You' van Tangarine. Het folk-duo uit Assen is de komende tijd in verschillende zalen in Nederland te horen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl