Bejaarde automobilist beboet voor ernstig ongeval met fietser

210712_automobilist
Een automobilist met zijn autosleutels © ANP
Een 83-jarige man uit Geesbrug moet voor het veroorzaken van een ernstig ongeval op de Johannes Poststraat in Nieuwlande een boete van 700 euro betalen. De man reed op 27 september 2018 een vrouw op haar elektrische fiets van de weg. De vrouw liep een gebroken arm en hoofdletsel op. De tachtiger had de fietser niet gezien.
De bejaarde automobilist kreeg door het Openbaar Ministerie (OM) aanvankelijk een boete van 500 euro opgelegd en die betaalde de man. Daarmee zou de kous af zijn geweest, ware het niet dat de tachtiger na het ongeval het 57-jarige slachtoffer thuis opzocht en haar ervan beschuldigde dat zij met haar fiets was uitgeweken.
De vrouw ging tegen de beslissing van het OM in verzet en diende bij het gerechtshof in Leeuwarden een klacht in. Het hof besliste dat het OM de zaak aan de rechter moest voorleggen. Maar de bejaarde verdachte verscheen vervolgens niet op de zitting.

Te lage boete

Volgens het onderzoek reed de vrouw op een fietsstrook. Toen de automobilist haar inhaalde, gaf hij haar onvoldoende ruimte. Hierdoor botste de auto tegen de achterkant van de fiets. Volgens de officier van justitie was de eerder opgelegde boete van 500 euro volgens de richtlijnen te laag en vroeg de rechter die te verhogen naar 700 euro. Hij hield rekening met het tijdsverloop en eiste daarom geen rijontzegging.
Het was een menselijke fout, gemaakt door de automobilist, oordeelde de rechter. Ze nam de geëiste boete van het OM over, maar legde de 83-jarige ook een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl