Ex-legkippen krijgen beter leven in Wezuperbrug

Liane Morsink met ex-legkip Lara, die uit de eierindustrie komt
Liane Morsink met ex-legkip Lara, die uit de eierindustrie komt © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Er zijn opvangcentra voor honden, voor katten en zelfs voor ezels, maar in Wezuperbrug zit een opvang voor afgedankte legkippen. Liane en Willem van de stichting Ex-legkipjes redden de vogels en verzorgen ze daarna op hun boerderij.
Momenteel scharrelen zestien kippen vrolijk rond op het erf. Wel in vier verschillende rennen, want er zitten ook hanen tussen. Allemaal komen ze uit een nare situatie in de eierindustrie. Op de kleinschalige opvang worden ze weer opgelapt en verzorgd, tot ze overlijden. De kippen hier worden doorgaans een stuk ouder dan waar ze vandaan komen.

Kippen redden

"We houden van dieren, we hebben er de plek voor en we merkten dat kippen eigenlijk niet zo oud worden", vertelt Liane Morsink. "We zijn ons daarin gaan verdiepen en kwamen erachter dat kippen, die gefokt worden voor het eieren leggen, aandoeningen hebben en daarom jong overlijden. Vandaar dat we al tien jaar geleden besloten om een aantal kippen te redden."
De tekst gaat verder onder de video
Ex-legkippen krijgen beter leven in Wezuperbrug
Stichting Ex-legkipjes heeft plek voor twintig kippen. Veel kippen hebben intensieve zorg nodig en dat kost veel tijd en geld. Om ervoor te zorgen dat de legkippen geen eieren meer leggen, worden implantaten ingebracht. De kippen op het erf van Liane en Willem worden als ze anderhalf jaar zijn gered, en kunnen er wel tien jaar oud worden.

Schootkipjes

De dierenvrienden werken samen met een Duitse organisatie, die veel afgedankte kippen kosteloos bij boeren ophaalt. Die kippen worden geadopteerd. Volgens Morsink is het dankbaar werk: "Andere mensen zitten met een kat op schoot, wij soms met een kip. We doen het niet voor onszelf en meestal lopen ze in hun eigen groepje, maar ze willen soms ook op schoot."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl