Vertraging aanleg spoortunnel Haren door defect materieel

De werkzaamheden bij NS-station Haren verlopen niet zoals gehoopt. Dit weekend zou ProRail drie spoordekken inrijden voor de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel, maar materiaalpech zorgt voor vertraging.
Dat betekent dat er op een later moment wederom een periode geen treinen kunnen rijden tussen Assen en Groningen vanwege werkzaamheden. 

ProRail-woordvoerder Han Berends spreekt bij RTV Noord van 'een samenloop van omstandigheden'. Als concreet voorbeeld noemt hij een defecte kiepwagen die vrijdag voor oponthoud zorgde.

'Werken op een postzegel'
Berends: "Tijdens graafwerkzaamheden heeft een dumper (grote kiepwagen, red.) een technische storing gekregen. Daardoor kon het zand niet afgevoerd worden, want we moeten hier werken op een postzegel. Mede daardoor is er een planningsachterstand ontstaan. Dat is domme pech, maar niets wat we niet op kunnen lossen."

Volgens de oorspronkelijke planning zou ProRail drie spoordekken inrijden, maar dat wordt er nu slechts één.

"We hebben besloten om die van het belangrijkste traject Groningen-Assen wel te doen en de overige twee nog niet. Dat zou een te groot risico zijn voor de dienstregeling van maandag. We werken namelijk met minutieuze draaiboeken", zegt Berends.

Oplevering niet in gevaar
De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel verbindt het westelijk deel van Haren straks met de wijk Oosterhaar. Nu moeten mensen nog over het spoor lopen om aan de andere kant te komen. ProRail hoopt de benodigde overige spoordekken in november alsnog aan te leggen. Als dat niet lukt, is er nog een uitwijkmogelijkheid begin volgend jaar.

Berends: "Dat zijn twee periodes met een grote buitendienststelling van de treinen. De opleveringsdatum van de tunnel komt niet in gevaar."

Vertraging voor reizigers
Door de werkzaamheden rijden er tot en met zondag geen treinen tussen Assen en Groningen. De NS zet bussen in. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van drie kwartier.
Deel dit artikel: