College akkoord met aanpassing Warmtevisie Kloosterveen

Gasloos Kloosterveen
Kloosterveen blijft in Assen een proefwijk die als eerste van het gas afgaat, ondanks felle protesten © Gasloos Kloosterveen
Kloosterveen zal voorop lopen in de energietransitie, maar dat is zonder dwang. Ook hoeft dat niet per se voor 2030 te lukken en bewoners kunnen zelf kiezen hoe en wat. Met die aanpassing in de Warmtevisie van de gemeente Assen is het college van burgemeester en wethouders vandaag akkoord gegaan.
Het was een lange strijd voor werkgroep Duurzaam Kloosterveen. Na een enquête met duizend protesthandtekeningen, een bezinningsperiode van een paar weken, vier stevige gesprekken en de aanstelling van een extra wethouder, Harmke Vlieg van de ChristenUnie, is het de werkgroep dan toch gelukt.
Eind juni kwamen de gemeente Assen en de werkgroep tot elkaar. In een zogeheten addendum bij de Warmtevisie zijn nieuwe afspraken vastgelegd, die pijnpunten van veel Kloosterveners hebben weggenomen. En nu is dus ook het college van B en W akkoord.

Rust wedergekeerd

De jongste wijk van Assen moest voorop gaan in de energietransitie, vond wethouder Karin Dekker (GroenLinks). Ze werd door veel Kloosterveners gezien als de boeman, omdat ze over de hoofden van duizenden bewoners zou bepalen hoe de 4000 woningen van het gas af moeten:
'Alle huizen voor 2030 over op de all electric warmtepomp met zo'n slordige 5000 euro aan onkosten, en mocht het duurder zijn, dan maar een lening. En als ze niet willen, dan afdwingen in het uiterste geval'. Wethouder Dekker heeft het nooit zo gezegd, maar zo werd het wel geïnterpreteerd. Maar inmiddels is de rust wedergekeerd.
Dat het college akkoord is, betekent nog niet dat de aanpassingen in de bijlage van de Warmtevisie definitief zijn. De gemeenteraad buigt zich hier na het zomerreces over.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.