Extra steun voor evenementensector: 'We hebben flink moeten inboeten'

Taribush Kuna
Het Taribush Kuna Festival hoopt aanspraak te maken op de extra steun © Michiel ter Elst
Evenementen die door de coronamaatregelen niet door kunnen gaan, hebben recht op extra steun. Het kabinet trekt daarvoor 135 miljoen euro uit. Organisatoren kunnen straks een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen.
Onder andere de garantieregeling wordt uitgebreid. Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van de kosten vergoed konden krijgen, wordt dat nu 100 procent. De sector had ook gevraagd om deze extra steun.
Vrijdag kwam het kabinet vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen terug op de versoepelingen voor evenementen. Zo ging er een streep door meerdaagse evenementen met een overnachting.

Afwachten

Voor het Taribush Kuna Festival betekende dat de definitieve nekslag. Organisator Harry Kerssies weet alleen niet of hij recht heeft op de nieuwe steunmaatregelen. "We hebben ons onlangs pas aangemeld voor steun bij het garantiefonds, omdat we er eerst vanuit gingen dat het festival gewoon door zou gaan." Het is voor Kerssies dus afwachten of hij überhaupt recht heeft op steun. "Je weet het namelijk niet", is hij nog voorzichtig.
Volgens Kerssies worden nooit alle gemaakte kosten volledig vergoed. "Voorafgaand aan het festival doe je ook allerlei investeringen. Dat gaat 'm zitten in vaste lasten, maar er worden bijvoorbeeld ook promotiekosten gemaakt. Maar omdat wij organiseren met veel vrijwilligers en geen harde afspraken hebben gemaakt met leveranciers, valt het enigszins mee." Toch heeft de Stichting Taribush Festivals ook flink moeten inboeten qua kosten, geeft Kerssies aan.

Populariteit

Het Taribush Kuna Festival was de laatste jaren erg populair en groeide snel. Omdat grote aantallen bezoekers voor een hoop extra werk en strengere regels zorgen, werd besloten met het festival te stoppen. Vorig jaar zou de laatste editie van het festival plaatsvinden, maar die werd verplaatst naar dit jaar. Die zou gehouden worden van 22 tot en met 25 juli in het Nationaal Park Dwingelderveld.
Op 13 augustus wordt duidelijk of grootschalige evenementen weer mogelijk zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl