Graven van Petrus Hofstede en nazaten hersteld

De graven van Petrus Hofstede en zijn nazaten worden gelicht en overgebracht naar een steenhouwer in Uithuizermeeden. De graven zijn te vinden op de Noorderbegraafplaas in Assen. Hofstede was een bekende gouverneur van de provincie Drenthe in de Franse bezettingstijd.
Petrus Hofstede wordt ook wel 'the godfather' van de Hofstedes genoemd. "Hij zorgde er in de negentiende eeuw onder meer voor dat Napoleon naar Assen kwam, die op zijn beurt de provinciehoofdstad stadsrechten gaf", zegt Lukas Kwant van Stichting Noorderbegraafplaats Assen. "Hofstede wilde Assen en Drenthe op de kaart zetten. Hij was bang dat Drenthe zou worden samengevoegd met Overijssel."
Alle tien zerken worden gelicht en zowel vandaag als morgen per vrachtwagen naar Uithuizermeeden vervoerd. Daar worden ze door een steenhouwer gerestaureerd.

"Hij steekt vast zijn duim omhoog"

Met het lichten van de dekstenen denkt Kwant niet dat er 'nog iets te vinden is'. "In elk geval geen menselijke botten", zegt hij. "Maar mochten die onverhoopt toch zichtbaar zijn, dan zien we vast dat hij z'n duimpje omhoog steekt", lacht Kwant. Want dat de stenen toe zijn aan een grondige restauratie is duidelijk.
Scheuren worden weggewerkt en er komt een compleet nieuwe fundering. "Aan de bovenzijde wordt die fundering afgedekt met een betonlaag, zodat het verzakken van de zerken in de toekomst vrijwel onmogelijk is." De provincie Drenthe subsidieert de renovatie, die 15.000 euro kost.

Vlaggetjes bij graven

Komend weekend is er open dag bij de begraafplaats in verband met Open Monumentendag. "Het thema is 'Europa'. Daarom zetten we bij iedereen die van oorsprong uit Europa komt vlaggetjes. Zo kun je zien waar deze voorouders vandaan komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl