Peizermarkt en Zomerfeesten afgelast vanwege corona

Zomerfeesten Peize 2020
Vorig jaar ging het feest in aangepaste vorm wel door © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
De Peizermarkt en Zomerfeesten in Peize zijn afgelast. Door de grote mate van onzekerheid door corona bij het organiseren van de evenementen heeft het bestuur van Volksvermaken Peize gisteravond besloten het vijfdaagse evenement te annuleren. "Een moeilijke, maar weloverwogen beslissing", aldus voorzitter Richard Veurman.
De geboekte artiesten, de kermisexploitanten en de 65 marktkooplieden die zich hadden aangemeld voor de Peizer Jaarmarkt moeten worden afgebeld. Net als het licht, geluid en de podia die al geregeld waren. "De horeca heeft gisteren het artiestenbureau gebeld en die werken allemaal prima mee en hebben begrip voor de situatie. Wat dat betreft geen financieel risico. We zijn er dan ook redelijk tijdig bij, over vier weken zouden we van start gaan. Uiteraard zijn er wat kosten gemaakt, daar ontkomen we niet aan, maar dat kunnen we dragen. Ook van de marktkooplieden en de kermisexploitanten hebben we tot nu toe alleen maar begrip gekregen voor de situatie", vertelt Veurman.

Goede hoop

Eerder had het bestuur goede hoop dat het evenement door kon gaan. Er zou wat gebeuren in het dorp, maar wat precies was begin juni nog niet duidelijk. De voorzitter van Volksvermaken hoopte meer dan de 600 bezoekers van vorig jaar te kunnen ontvangen op het evenemententerrein in Peize, onder hetzelfde motto als vorig jaar 'verantwoord vermaak'. "Maar waar je vorig jaar in juli en augustus een dalende lijn zag, zie je met name de laatste anderhalve week - ook hier in het dorp Peize - dat het aantal besmettingen weer oploopt", signaleert de voorzitter.

Duidelijkheid

De snel stijgende besmettingsaantallen van de afgelopen weken zorgen ervoor dat het onzeker is wat er kan en mag. Het bestuur van Volksvermaken Peize wil duidelijkheid scheppen voor alle betrokkenen, maar ook voor henzelf. In een bestuursvergadering is gisteravond de knoop doorgehakt. De avond ervoor was er nog overleg met betrokken horecaondernemers. Of het de juiste beslissing is, dat is iets wat je alleen achteraf kunt weten. "Maar voor dit moment voelt het goed", meent Veurman.
Volgend jaar bestaat Volksvermaken in Peize negentig jaar. De organisatie zet dan voor de Peizermarkt in op 20 augustus, met daaromheen de zomerfeesten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl