Bosbeek in Assen wordt weer zichtbaar

De Bosbeek en de Nijlandsloop krijgen hun oude vorm weer terug (Rechten: Margriet Benak/RTV Drenthe)
De Bosbeek en de Nijlandsloop krijgen hun oude vorm weer terug (Rechten: Margriet Benak/RTV Drenthe)
De gemeente Assen start deze week met herstelwerkzaamheden aan de Bosbeek. Die beek wordt samen met de Nijlandsloop weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke natuurlijke vorm.
De Bosbeek ontspringt in het Asserbos en loopt achter het Wilhelmina Ziekenhuis langs richting het spoor. Onder het spoor wordt de Bosbeek weer aangesloten op de Nijlandsloop. Uiteindelijk komen beide beken in de Drentse Aa uit.

Zoals het vroeger was

De werkzaamheden aan de Nijlandsloop in Assen-Oost begonnen al in februari en zijn bijna klaar. "We laten beide beken weer mooi meanderen, zoals het honderden jaren geleden ook was. Nu is het hier en daar meer een rechte sloot in plaats van een natuurlijk stromende beek. Daar willen we vanaf", zei toenmalig wethouder Ruud Wiersema bij de start van het werk.

Lees meer: Natuurherstel rond Bosbeek en Nijlandsloop: 'Assen-Oost krijgt de mooiste achtertuin van Drenthe'

In oktober legt de gemeente een vistrap en een natuurpad langs de Bosbeek aan. Er komen ook nieuwe bruggetjes. Het is de bedoeling dat het hele natuurherstelproject in november klaar is. Het bekenproject maakt deel uit van het grote FlorijnAs-project.
Wethouder Ruud Wiersema bedient de graafmachine

In februari werd begonnen met de werkzaamheden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl