College Assen akkoord met duivenoverlastplan, til komt na de zomer

Duiven
Stadsduiven veroorzaken overlast in Assen © ANP / Sijmen Hendriks
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Assen is akkoord met maatregelen om de overlast van duiven tegen te gaan. Na de zomer komt er een duiventil met nestkasten op een dak in de binnenstad en wil het college een voerverbod instellen.
Ondernemers en inwoners klaagden veelvuldig bij de gemeente over overlast van de stadsduiven in het centrum. De vogels laten vaak een bende achter op terrassen en op balkons van appartementen. Met name rondom het Koopmansplein en het Ceresplein, waar mensen de duiven voeren, is er veel overlast.

Voerverbod

Naar aanleiding van de klachten heeft de gemeente een beheerplan opgesteld met behulp van een vogeldeskundige van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Op verschillende plekken in de stad is een voerverbod nodig. Ook moet er een duiventil komen, waar de vogels eten, drinken, nestelen en slapen.
Voorkeurslocatie voor de duiventil is het dak van het stadhuis, omdat het gebouw centraal in het leefgebied van de vogels staat. Voor de duiventil is wel eerst een omgevingsvergunning nodig.
De gemeente wil de duiven vangen om te zorgen dat ze daadwerkelijk richting de duiventil gaan. De vogels worden twee weken in de til opgesloten om ze daar te laten wennen. De eieren die de duiven leggen, gaat de gemeente vervangen door kalkeieren om zo de populatie onder controle te houden.

Gemeenteraad moet stemmen

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voerverbod en het handhaven daarop, want dat moet opgenomen worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De duiventil wordt zo snel mogelijk na het zomerreces van de gemeente geplaatst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl