Waterschap Hunze en Aa's schiet Limburg te hulp

wateroverlast Limburg
In Limburg zijn veel straten ondergelopen © ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht
Waterschap Hunze en Aa's gaat Limburg de helpende hand bieden in de strijd tegen wateroverlast in de provincie. De hevige regenval van de voorbije dagen in Zuid-Limburg heeft daar tot grote problemen geleid, met ondergelopen straten, modderstromen en evacuaties tot gevolg. Door de oplopende waterstand van de Maas, verplaatsen de problemen zich nu ook naar het noorden van die provincie.
Vanuit allerlei provincies in ons land wordt hulp aangeboden om de wateroverlast te bestrijden. Zo gaat ook een afvaardiging van Hunze en Aa's naar Limburg. Donderdag zijn er vier mensen naar Limburg afgereisd, vrijdag gaan er nóg vier die kant op.

Zandzakvulmachines

"We gaan zandzakmachines bemannen", zegt Hendrik Huls, uitvoerder van de buitendienst bij het Waterschap Hunze en Aa's. Huls en zijn team krijgt daarbij hulp van het leger. Ze gaan zandzakken vullen, die daarna worden verspreid in het gebied.
Huls schiet te hulp in de regio Venlo, iets noordelijker dus dan waar de afgelopen dagen de meeste problemen waren.
Hunze en Aa's heeft de beschikking over twee zandzakvulmachines die elk tweeduizend zandzakken per uur kunnen vullen. Eerder deze week bood Hunze en Aa's al aan om de collega's van waterschap Limburg te helpen in het rampgebied. De Limburgse collega's gaven aan graag van dat aanbod gebruik te willen maken.

'Het is zwaar'

Op de vraag hoe lang Huls in Limburg blijft helpen, heeft hij nog geen antwoord. "We blijven in elk geval een paar dagen, totdat het veiliger wordt. Als we voor langere tijd blijven, dan worden we weer vervangen. Je houdt het maar een paar dagen vol, want het is zwaar."
Daarom krijgen de Limburgers op meerdere vlakken hulp. "De Limburgers lopen op hun tenen. Dit kun je wel een paar dagen volhouden, maar op een gegeven moment is het einde verhaal." Daarom reizen er ook dijk- en keringinspecteurs vanuit deze regio naar Limburg toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl