'Ik kan anderhalf jaar mijn woning niet meer in'

Johnny de Jonge is een van de bewoners die voorlopig zijn huis in de Oudgenoegstraat in Roden niet meer in kan. Zijn woning is verzakt en onbewoonbaar verklaard. De woning is gestut om te voorkomen dat hij instort. De verzakking is mogelijk veroorzaakt door rioleringswerkzaamheden.
"Het is vorige week maandag begonnen", zegt De Jonge. "Toen kwam de gemeente bij mijn overbuurman kijken en die moest toen zijn huis uit. De constructeur is vorige week woensdag en vrijdag bij mij langs geweest. Toen kreeg ik te horen dat mijn woning van buitenaf gestut zou worden. Daarna zouden ze naar binnen gaan om de woning daar ook te stutten. En dan zou ik er voorlopig weer kunnen wonen."

Deel inboedel kwijt

Afgelopen weekend is de situatie verder verergerd, zegt De Jonge. "Gisteren heb ik te horen gekregen dat ik er niet meer in mag en er voorlopig niet meer kom te wonen. Ik mag er misschien nog één keer in om de belangrijkste spullen te pakken. De rest van mijn inboedel ben ik in ieder geval voorlopig kwijt."
"Ik ben er inmiddels achter dat ik in ieder geval anderhalf jaar niet meer in mijn eigen woning kan", vertelt De Jonge. "Verder weet ik niet waar ik aan toe ben." De oorzaak is volgens hem duidelijk. "Door de rioleringswerkzaamheden en de verlaging van de grondwaterstand is de klei- en leemlaag onder mijn woning ingeklonken De verzekeringsexpert van de gemeente verwacht drie tot vier maanden nodig te hebben om de oorzaak definitief vast te stellen. En pas daarna kan mijn woning misschien weer hersteld worden."
Lees meer: Twee woningen in Roden onbewoonbaar door verzakking
'Dit gun je niemand'
"Tot die tijd ben ik volledig onzeker of het in de toekomst weer goed gaat komen", zegt De Jonge. "Dit gun je helemaal niemand. Ik ben net gescheiden dus mijn kinderen kunnen naar de woning van mijn vrouw, gelukkig hebben die een veilig dak boven hun hoofd."

'Ik weet op dit moment niks'

De Jonge krijgt vervangende woonruimte. Het is eerst afwachten wat er nu gebeurt. "Ik heb het liefst dat ze de woning meteen gaan slopen en mijn persoonlijke spullen in veiligheid brengen. Ik wil zwart op wit de garantie dat ik mijn huis terug krijg. Dan weet je tenminste dat het goed komt. Op dit moment weet ik niks."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl